IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изборът АЕЦ Белене и/или нови реактори в АЕЦ Козлодуй

Подготовката в Белене е практически завършена, докато за нови реактори в Козлодуй ще са необходими проучвания като за нова площадка, посочва енергиен експерт

08:44 | 03.02.12 г. 48
Автор - снимка
Създател
Изборът АЕЦ Белене и/или нови реактори в АЕЦ Козлодуй

Сагата с взимането на окончателното решение за строителството на АЕЦ Белене продължава. По последна, но неокончателна информация, решението ще бъде взето до края на март. Към момента на държавно ниво, поне по официални данни, няма явни индикации накъде „клонят“ нещата. Все още се чака пълният доклад на консултанта HSBC, но според предварителния АЕЦ Белене „има бъдеще“ и „може да бъде печеливша“.

Наскоро енергийният министър Трайчо Трайков публично коментира, че на площадката на АЕЦ Белене може да се изградят „най-различни неща“, освен централа. Още на следващия ден той обаче уточни, че това съвсем не означава, че няма са строи нова АЕЦ и че преговорите с руската страна продължават интензивно до взимането на окончателното решение, което може да стане „до няколко седмици“.

Трайков в същото време отбеляза, че друга възможност за развитие на атомната ни енергетика е строителството на нов, седми реактор на площадката на АЕЦ Козлодуй. Аргументите на министъра основно бяха, че това евентуално би станало по-лесно от изграждането на АЕЦ Белене, защото на площадката на АЕЦ Козлодуй има изградена инфраструктура и са направени предварителни проучвания.

Енергийният министър същевременно не посочи, дали строителството на АЕЦ Белене и на нов реактор на АЕЦ Козлодуй се разглеждат като алтернативи, или може да се осъществят и двата проекта.

Нови реактори на АЕЦ Козлодуй

Всъщност, идеята за строежа на площадката на АЕЦ Козлодуй на нови блокове датира от около 20 години, казаха за Investor.bg енергийни експерти. Един от възможните подходи при строежа на ядрени реактори е именно изграждане на нови блокове на съществуващи площадки, особено в края на експлоатационния срок на работещите там блокове.

А първоначалните срокове за експлоатация на двата реактора изтичат – на единия през 2017 г., а на другия през 2019 г. И макар че вече се задвижи процедурата по продължаване на лицензите им за работа поне с 10 години, сега е моментът да се реши дали ще се строят нови ядрени реактори в АЕЦ Козлодуй.

Става въпрос за изграждане именно на два, а не само на един нов ядрен реактор, коментира въпроса за Investor.bg енергийният експерт професор Атанас Тасев. Той подчерта, че тъй като това са изключително сложни за изпълнение и експлоатация обекти, строителството и съответно функционирането на една площадка едновременно на два или повече ядрени реактора е принципно технологично изискване при атомните централи, с цел по-голяма сигурност, безопасност и т.н.

Наистина има правени предварителни проучвания на площадката на АЕЦ Козлодуй за строителство на нови реактори, но те са с изтекла давност, а вече има и нови изисквания при строителството на реактори, каза Тасев. Той подчерта, че дори още тази година да започнат отново проучвания за строителство на седми и осми реактор в АЕЦ Козлодуй, то те сигурно ще траят с години.

Защото независимо че има реактори на дадена площадка, то според правилата за ядрени централи, при планиране на строителството на нови реактори трябва да се извършат почти същия обем проучвания, анализи, разчети и т.н., както при нова площадка. Те включват и предпроектно проучване, извършване на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и други. А след получаването на всички необходими документи, би трябвало да се избере и фирма изпълнител.

Така че, строителството на нови реактори на площадката на АЕЦ Козлодуй би завършило най-малко 6-7 години след изграждането на АЕЦ Белене, смята енергийният експерт. Затова той препоръчва да се продължи със строителството на АЕЦ Белене, чиято подготовка за практическо изграждане вече е завършена.

Последна актуализация: 03:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

38
rate up comment 0 rate down comment 0
mapto
преди 12 години
А дали не е опит да се не се строи атомна централа в земетръсна зона?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
а производството на метан от биомаса защо не?няма да се нанесат поражения на природата сравнено с другия тип добив
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 1
mapto
преди 12 години
Може би трябва да потърсиш едно независимо проучване, публикувано в Дневник. Заглавието е "Екскурзия из България с гайгеров брояч". Това си е вътрешно за България, без каквито и да било приятели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
може да се преработи и някъде другаде не непременно русия, германия,франция, а защо не и в наши обогатителни предприятия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
запад не е е по лошо не бъркай какво казвам...но стандарта от запада никога няма да се настани трайно по тез територий....това което е там няма да дойде тук никога...русия си има собствена политика и само можем да гадаем защо е така...много неща са замесени там и основно агресивните амбиций на определен кръг хора в америка, но не ги мисли за *** руснаците и не казвай ако бях на тяхно място щех да направя еди кво си защото не знаеш много секретна информация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 1
mapto
преди 12 години
Иначе метанът има едно предимство пред урана: може да се добива и от възобновяеми суровини (биомаса) или когенерация. Т.е. напълно независимо, дори от наличие на ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 2
mapto
преди 12 години
И какво каза? "Не зависим от руски ресурс, а от руска преработка". Би ли обяснил защо това е аргумент изобщо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 2
krasimir_dim
преди 12 години
Значи не си по различен от другите. Кое е направено през комунизма да печели сега ? Защо Руся сега купува всички нови технологии и не може да произвежда конкурентно на другите държави ? Русия си типа на едно място и прогреса винаги е бил на заден план при нея . Днес купува дори и оръжия от Запада ! Държава която разчита само на природни богатства е обречена рано или късно въпреки и голямата и територия ,защото просто света се развива А не се знае и до кога ще се радва на териториалната си цялост на фона на опразващото се население което бяга към по-лошото според теб-Запада .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 5 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
кажи им го кажи им го и ти за урана, че са неграмотни.И защо като чуете Русия се изприщвате?Всичко което ни заобикаля е строено по времето на тъй наречения от много хора срамен период и като е комунистическо защо го крадете и ви текат лигите само и само да го докопате предприятието да за заробите хората и да се изживявате като фараони в кръ4мите и бардаците?майка ви жална ако стана диктатор ако не изтрепа собственоръчно американците и герберите от тука та на
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 1
dakl
преди 12 години
Заместването на Белене с нови реактори в Козлодуй не е нищо друго освен "интелигетен" опит да се изпълни нареждането на Уорлик да не се строи руска АЕЦ в България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още