IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 458 млн. лв. публични средства са инвестирани в неправителствения сектор през 2023 г.

Това е с близо 78 млн. лв. повече в сравнение с 2022 г., показват данните на Министерството на финансите

14:43 | 17.05.24 г. 3
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Почти 458 млн. лв. публични средства са получили юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) през 2023 г. от националния бюджет, европейски и други програми. Това е с близо 78 млн. лв. повече в сравнение с 2022 г., показват данните на Министерството на финансите. Те бяха представени днес пред членовете на Съвета за развитие на гражданското общество (СРГО), съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

Миналата година българските министерства, ведомства и общини са инвестирали в неправителствения сектор повече от 402 млн. лв. Лидер е Министерството на младежта и спорта, което е финансирало организации с нестопанска цел с над 81 млн. лв. Сериозна е сумата, отпусната от Министерския съвет – почти 43,5 млн. лв., предоставени главно на религиозни общности. И в двете институции се наблюдава малък ръст на този вид разходи спрямо 2022 г. Повече от 19,6 млн. лв., или с 1 млн. лв. повече спрямо предходната година, е отделило за тази цел Министерството на правосъдието.

Над 10 млн. лв. от бюджета на Министерството на културата са отишли в библиотеки, читалища, сдружения и фондации. Тази сума обаче е почти наполовина по-малка от субсидиите и трансферите към тези организации през 2022 г. 

Миналата година община Варна е инвестирала в юридически лица с нестопанска цел повече от 15,6 млн. лв. и е изместила Столична община от водещата позиция по този показател. София град остава на второ място с над 13 млн. лв., следвана от община Пловдив с 12,7 млн. лв.

Близо 55,4 млн. лв. са изплатени през изминалата година като безвъзмездна финансова помощ за неправителствени организации от европейски и други програми. Най-голяма е сумата, вложена през Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ – почти 16 млн. лв. През Оперативна програма „Добро управление“ с 12,5 млн. лв. са финансирани главно проекти на организации на общинско равнище. Най-голяма част от финансираните по европейски програми юридически лица с нестопанска цел са сдружения и фондации в обществена полза – 83%. Една десета от общата сума са получили читалищата.

Предстои анализ на ефективността на средствата, вложени в дейности на нестопански организации, за което Секретариатът на СРГО разчита на съдействие и от страна на членовете на Съвета.  

Съветът за развитие на гражданското общество (СРГО) към Министерския съвет е създаден по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. В него членуват 14 неправителствени организации за осъществяване на дейност в обществена полза, избрани по прозрачна и демократична процедура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 17.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още