IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ижорските заводи почти сглобиха корпуса за първия блок на АЕЦ Белене

Договорът за оборудването е сключен още през 2008 г. с избрания за изпълнител Атомстройекспорт

14:36 | 24.02.12 г. 1
Автор - снимка
Създател
Ижорските заводи почти сглобиха корпуса за първия блок на АЕЦ Белене

Ижорските заводи започнаха сглобяване на корпуса на първия блок на бъдещата АЕЦ Белене, се казва в съобщение на компанията, която е част от руската група Обединени машиностроителни заводи (ОМЗ). Договорът за въпросното оборудване за АЕЦ Белене е сключен още през 2008 г. между избрания за изпълнител „Атомстройекспорт“ на АЕЦ Белене и Ижорските заводи. Както е по договор, реакторът е тип ВВЕР-1000.

От руската фирма обясняват, че технологичната операция по сглобяването в заводски условия се провежда на специален изпитателен стенд с цел стиковка на най-важните елементи на оборудването на атомния реактор и определяне на съответствието на оборудването с поставените технически изисквания.

Сглобяването на корпуса на реактора с вътрешнокорпусните елементи и неговата външна покривна част е един от последните етапи в процеса на изработване на корпуса на реактора. 

От Ижорските заводи посочват, че поръчката, която имат за втората атомна централа в България е за изграждане на корпусите на двата реактора от по 1000 мегавата в комплект с вътрешнокорпусните устройства, два горни блока,  два компенсатора на налягането, 8 корпуса на парогенератори с колектори на топлоносителя, два комплекта възли за главния циркулационен тръбопровод.

В същото време окончателният договор за строителството на АЕЦ Белене още не е сключен. Очакванията са това да стане до края на март, според последните договорености между двете страни. Основният въпрос, по който от дълго време се преговаря, е окончателната цена на централата.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
Кучетата лаят, а ... "Ижорските заводи почти сглобиха корпуса..."*** е че къчетата ще платят !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още