IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски производители на атомно оборудване се разследват за измами

Част от оборудването със съмнително качество е внедрено в АЕЦ Козлодуй, но от централата заявиха, че не застрашава ядрената й безопасност

13:16 | 24.02.12 г.
Автор - снимка
Създател
Руски производители на атомно оборудване се разследват за измами

Руската следствена служба е започнала разследване по материали на Федералната служба за сигурност (ФСБ) във връзка с крупни измами в сферата на производството и доставката на оборудване за атомни централи в страната и чужбина. Това съобщава руската информационна агенция Росбалт по собствена информация.

Вече има и конкретни заподозрени. Това са генералният и търговският директор на „Атом-Индустрия“ (доставчик на продукция за атомно и енергийно машиностроене) и директорът по доставките на „ЗиО-Подолск“, един от най-големите производители в Русия на оборудване за атомни централи. От руската агенция уточняват, че поръчките за оборудване за чужбина, които има фирмата, са за АЕЦ в Иран, Индия, България и Китай.   

В „Атом-Индустрия“ и „ЗиО-Подолск“ вече са направени обиски от спецслужбите, при които са иззети документи в които има доказателства за крупните измами, твърди руската медия. Засега се смята, че „Атом-Индустрия“ е доставяла на „ЗиО-Подолск“ заготовки от по-евтини от договорените марки стомана, от които е произвеждано оборудване за атомни централи.    

От иззетата документация при обиска на „Атом-Индустрия“ е видно, че е имало „черно счетоводство“, според което директорът по доставките на „ЗиО-Подолск“ е получавал крупни суми, за да си „затваря очите“ при извършване на измамите и той вече е арестуван.

Предявено му е обвинение за измами в особено големи размери. Подобно обвинение е повдигнато и на шефа на „Атом-Индустрия", но задочно, защото от края на миналата година той се е укрил и се издирва от спецслужбите.  

От съобщение на „ЗиО-Подолск“ от края на януари се разбира, че заводът е завършил производството на подгреватели високо налягане за АЕЦ Козлодуй. Поръчката за изготвянето на 8 агрегата е от българската фирма „Атомтоплопроект", реализираща модернизацията на тази система.

Съобщава се още, че през 2010 г. на АЕЦ Козлодуй е доставен комплект от 4 такива подгреватели високо налягане. Те са монтирани вече на шести блок на АЕЦ Козлодуй, успешно са преминали изпитанията и вече са въведени в експлоатация, заменяйки старите подгреватели от колекторно-спирален тип.   

Подгревателите високо налягане са доставени в АЕЦ “Козлодуй” по договор с ”АТП-Атомтоплопроект” ООД, България, потвърдиха официално от АЕЦ Козлодуй. Съоръженията са монтирани на 1000-мегаватовите блокове в атомната централа по време на плановите годишни ремонти през октомври 2010 г. на шести блок и през май 2011 г. на пети блок.

Подгревателите високо налягане нямат отношение към ядрената и радиационната безопасност, подчертават от атомната централа. Тези агрегати са част от технологичната схема на II-ри контур (нерадиоактивната част на централата), като ефектът от тяхната работа се изразява в повишаване на коефициента на полезно действие.

Технологичната схема позволява блоковете да работят с изключени подгреватели високо налягане, което би довело само до понижаване на електрическата мощност, уточняват от АЕЦ Козлодуй.

АЕЦ “Козлодуй” вече изпрати писмо до фирмата доставчик ”АТП-Атомтоплопроект” ООД и до производителя на оборудването Машиностроителен завод “ЗиО-Подолск” с изискване за предоставяне на допълнителни документи и информация по отношение на контрола при производството на оборудването и за реално вложения метал в подгревателите, заявяват от централата.

В писмото също е изразена готовност в най-кратки срокове да бъдат изпратени и представители на АЕЦ “Козлодуй” в завода-производител за изясняване на случая, добавят от българската централа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още