IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сглобиха контролно корпуса на реактора за първия блок на АЕЦ Белене

Представители на възложителя, българската Национална електрическа компания, са присъствали на монтажа, готовност за транспортирането ще има в средата на април

13:30 | 17.03.12 г. 4
Сглобиха контролно корпуса на реактора за първия блок на АЕЦ Белене

В Ижорските заводи, които са част от компанията Обединени машиностроителни заводи, вчера е било извършено контролно сглобяване на корпуса на реактор от типа ВВЭР-1000 за първия енергиен блок на атомната електроцентрала „Белене“, се посочва в съобщение на руската компания Атомстройекспорт, която е основен подизпълнител на проекта, реализиран от Росатом.

Контролното сглобяване на корпуса на реактора с вътрешните механизми и връхната част е един от заключителните етапи в процеса на изготвяне на корпуса на реактора преди изпращането му на възложителя, отбелязват от Атомстройекспорт.

Технологичната операция е била наблюдавана от делегация на представители на българската Национална електрическа компания (НЕК), която се явява възложител, добавят оттам.

Планира се реакторът да бъде подготвен за транспортиране в средата на април, като по този начин Росатом ще изпълни всички поети ангажименти за реализиране на проекта за изграждането на АЕЦ Белене, пише още в съобщението.

Като част от изпълнението на задълженията по споразумението между Атомстройекспорт и НЕК са напълно готови за инспекцията по приеманите им два парогегенератора, произведени от компанията ЗиО-Подолск за втората българска атомна електроцентрала, допълват от руската компания.

Investor.bg припомня, че вчера премиерът Бойко Борисов заяви пред БНТ, че според него е по-добре да не се строи втора АЕЦ, а да бъде изграден трети блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Борисов съобщи, че още преди месец при посещението в Москва на министрите Симеон Дянков и вече подалият оставка Трайчо Трайков той е поръчал „да кажат на руснаците, че няма да строим АЕЦ Белене“. Но от друга страна, тъй като единият от двата реактора за АЕЦ Белене вече е почти готов и част от средствата за него са платени на руската страна, то той може да бъде закупен, за да бъде използван по-късно на площадката на АЕЦ Козлодуй, обясни Бойко Борисов.

Премиерът посочи, че АЕЦ Белене има лиценз и може да започне да се строи от утре, но за проекта липсва финансово-икономическа обосновка.

Той уточни, че правителството ще изчака още около месец консултантът HSBC да изготви доклада за целесъобразността на АЕЦ Белене, а окончателното решение ще бъде взето от Народното събрание.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:48 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
msimov
преди 12 години
Така е Дядо Мраз за това не може но за хиляда и сто други неща определено може да му се насажда вина. Тъй, че прави са хората да го взимат на подбив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
diado mrass
преди 12 години
Доста тенденциозно и несериозно е да се насажда вина на ББ при положение, че и децата вече научиха и запомниха кой и как е поръчал централата, при това без проектна стойност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Pyramid
преди 12 години
Прочее, ако се монтира не в Козлодуй, ами в Банкя, този реактор, само да знаете, каква национална далавера ще се отприщи, е-хей!- Нищо, че никой от проектанти и производители няма да поеме отговорност за нещо повече, отколкото за механичната му здравина, при такива своеволия от "българска" /простоте, от ББ/ страна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още