IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СДС и ДПС отказаха подкрепа на левицата за вота на недоверие за АЕЦ "Белене"

От БСП ще правят консултации и с другите парламентарни групи, заяви лидерът на партията Сергей Станишев

17:36 | 03.04.12 г.
СДС и ДПС отказаха подкрепа на левицата за вота на недоверие за АЕЦ "Белене"

Съюзът на демократичните сили (СДС) и Движението за права и свободи (ДПС) няма да подкрепят искания от социалистическата партия вот на недоверие към правителството заради отказа от изграждането на АЕЦ "Белене". Това съобщиха днес лидерите на партиите пред БНР.

Лидерът на сините Мартин Димитров заяви, че СДС се обявява срещу всякакъв вот на недоверие, свъразн с енергетиката.

„Ако вотът на БСП е на тема енергетика, СДС ще гласува против него. Ако от БСП се изхитрят и внесат вот на тема "икономическа политика", свързани с провала на икономическата политика на кабинета, тогава ние ще имаме няколко опции. Най-логичното и най-честното решение е да не участваме в такъв вот, но крайното решение ще приеме парламентарната група“, поясни Димитров.

От ДПС също обявиха, че няма да подкрепят вот на недоверие към правителството заради АЕЦ Белене. Заместник-председателят на партията Лютви Местан обясни, цитиран от БТА, че е могло да подкрепят подобно искане, ако причината е била в провала на енергийната политика на кабинета.

"Може би щяха да са налице предпоставките за сериозни парламентарни дебати, но ако вотът беше поискан преди оповестеното решението за АЕЦ Белене". Тъй като така общо формулирана темата за вот на недоверие се анонсира от БСП ден-два след взетото решение за прекратяване на проекта "Белене", ние няма да го подкрепим", обясни Местан. 

В същото време Местан подчерта, че тази позиция на ДПС по никакъв начин не може да се възприеме като позиция в подкрепа на кабинета.

В края на миналата седмица Коалиция за България обяви, че започва консултации с опозиционните партии и независимите депутати за вот на недоверие към правителството за провал в енергийната и икономическата политика. Конкретният повод беше решението на кабинета да се откажем от проекта АЕЦ "Белене".

Днес лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че БСП ще направи консултации и с другите парламентарни групи за внасяне на вот на недоверие. Станишев посочи още, че в партията биха могли да обсъдят и по-широко формулиране на тематиката, ако това би означавало, че и други политически сили ще сложат своя подпис под искания вот.

БСП ще подкрепи всякакви форми на протести срещу отказа от втора ядрена централа, включително предизвикването на референдум в подкрепа за българската ядрена енергетика, каза още лидерът на левицата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още