fallback

Д. Атанасова: Ще търсим нови мерки срещу здравно неосигурените

Администрацията обмисля варианти за стимулиране на гражданите, които съвестно плащат вноските си за здравеопазване

10:54 | 06.04.12 г. 2

Здравният министър Десислава Атанасова   Снимка: БТА

Действащите мерки срещу хората, които не плащат здравни осигуровки, са неефективни и трябва да се променят. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в интервю за националната телевизия.

"Трябва се мисли не само за санкции срещу нарушителите, но да се въведат и стимули за съвестните граждани, които редовно внасят здравните си осигуровки", коментира министърът. Според нея в годината преди изборите е необходимо тази тема да се дискутира не само на експертно ниво, но и чрез широко обществено обсъждане.

По думите на здравния министър неосигурените са над 1 милион души, затова предстои да се вземе конкретно решение какъв подход да се предприеме срещу тях.

С досега въвежданите промени в Закона за здравното осигуряване не се постигна желания резултат, смята Атанасова. Като припомни, че санкциите за здравно неосигурените бяха завишавани многократно, включително с лишаването им и от здравни права, министърът отбеляза, че трябва да се прилагат нови и по-ефективни мерки, действащи на принципа на солидарността. 

"В противен случай ще продължи практиката, при която здравноосигуряващите се граждани поемат разходите за лечението на тези, които не се осигуряват“, заключи Десислава Атанасова.

Министърът потвърди, че натрупаните от болниците задължения достигат 380 милиона лева, като 70 милиона от тях са просрочени. Дълговете са натрупани заради лош мениджмънт и заради големия брой на неосигурените лица, които получават медицинска помощ за сметка на бюджетите на болниците, където са лекувани.

„Всички тези задължения се трупат върху сметките на лечебните заведения. Това са предимно университетските и областните болници. Министерство на здравеопазването ще поиска от тях да изработят и представят оздравителни планове и ако това не стане, ще сменя и директорите“, коментира министър Атанасова.

Здравният министър увери, че и сега има болници, в които парите се управляват много добре в условията на криза, дори заделят средства за инвестиции в апаратура и създаване на нови отделения.

Според министъра здравната система е много консервативна и не търпи резки движения, затова и решенията трябва да се вземат с консенсус между пациентски, съсловни организации, експерти и държавните институции. Атанасова заяви, че по време на мандата си ще заложи на диалога, за да се вземат най-добрите решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:05 | 08.09.22 г.
fallback