IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият министър на здравеопазването обяви приоритетите си

Десислава Атанасова първо ще внесе предложение да отпадне таванът за сумите за лечение на деца в чужбина

14:55 | 21.03.12 г.
<p>
	<em>Четвъртият министър на здравеопазването в кабинета на Бойко Борисов Десислава Атанасова</em> &nbsp;Снимка: БТА</p>

Четвъртият министър на здравеопазването в кабинета на Бойко Борисов Десислава Атанасова  Снимка: БТА

Като нов министър на здравеопазването Десислава Атанасова първо ще внесе предложение да отпадне таванът за сумите за лечение на деца в чужбина. Това каза тя пред журналисти, след като  положи клетва пред депутатите в парламента, съобщи БТА.

Атанасова е била посрещната в министерството от бившия министър Стефан Константинов, който й подари букет цветя.

При срещата между двамата Константинов бил дал "рецепта" за министерско дълголетие, според която новият здравен министър не трябвало да опитва да прави големи реформи в здравеопазването, да не гледа в канчето на фармацевтичните фирми, ако не пие от него, и на големите хора да казва "да".

Попитана дали ще спазва тези указания, Атанасова отговори, че вероятно няма да се вслуша в тези съвети, защото остава много малко време до края на мандата и ще предприеме всички спешни мерки, които е решила. "Да поема поста на министър на здравеопазването ме накара подкрепата на колегите ми от политическа партия ГЕРБ и на премиера", каза Десислава Атанасова.

"Ще започна с лекарствената политика, имам идеи и за подзаконовата нормативна уредба и за малка промяна в Закона за здравното осигуряване и в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина", уточни новият министър. Тя допълни, че ще обърне сериозно внимание на финансирането и на материалната база на спешната помощ, както и на защитата на работещите в тази област. Следдипломното обучение и квалификацията на лекарите също бъдат сред приоритетите й. 

На въпрос дали времето за изпълнение на намеренията й ще бъде достатъчно, Атанасова посочи, че си е поставила краткосрочни и дългосрочни цели, като дългосрочните ще ги предложи за обсъждане на съсловието, пациентите и на всички парламентарни групи, а краткосрочните цели ще се преследват от утре.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още