fallback

Метрото вече свързва столичните квартали „Обеля“ и „Дружба“

Новата отсечка беше открита официално от премиера Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой

17:26 | 25.04.12 г. 4

Премиерът Бойко Борисов (вдясно) и председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой разгледаха новата метростанция   Снимка: БТА

С днешното официално откриване на поредната отсечка на софийското метро се прави директна връзка от западния квартал на София „Обеля“ до крайния източен квартал „Дружба“.

Новоизграденият участък от жилищните комплекси "Младост" 1 и 3 до булевард "Цариградско шосе" беше официално открит днес от министър-председателя Бойко Борисов, председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой и кметът на София Йорданка Фандъкова, предаде БТА.

„Сбъдна се мечтата на софиянци и на много кандидати за кметове на столицата градът да има метро и буферни паркинги“, посочи в своето приветствие премиерът Борисов. Изграденият паркинг в близост до метростанцията е за 1 300 автомобила.

Йорданка Фандъкова посочи, че софиянци ще пресичат града за 22 минути, а от центъра на София до "Цариградско шосе" ще се стига само за 14 минути.

След завършването на новата отсечка от метрото се предвижда всеки ден метрото да превозва над 60 хиляди пътници.

Самият паркинг ще се използва по схема, при която ползващите метрото водачи да плащат такса от 50 стотинки след втория час от престоя на автомобилите. Таксата за едночасов престой на паркинга за водачите, които не ползват метрото, е лев за час.

Изграждането на последната отсечка започна през юни 2009 г., като основните изпълнители на обекта бяха фирмите „Трейс“ и „Стройинжект“, които работеха с подизпълнители за отделни специфични части от трасето.

Постигната тръжна цена на участъка заедно с паркинга беше в размер на 94 млн. евро, като половината от средствата за участъка бяха осигурени с договор за заем между Столична община и Европейската инвестиционна банка. Инвеститорите на обекта са Столичната община  и „Метрополитен“ ЕАД.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:43 | 10.09.22 г.
fallback