IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравното министерство публикува промените в наредбата за лекарствата

В рамките на две седмици предложените изменения ще се подложат на обществено обсъждане

10:29 | 26.04.12 г. 1
Здравното министерство публикува промените в наредбата за лекарствата

Здравната каса ще договаря отстъпки за всички плащани от нея лекарства, а не само за тези, чиито цени се покриват изцяло от касата.

Това предвижда проектът за промяна в Наредба 10 на министерството на здравеопазването (МЗ), предложен от Надзорния съвет на касата. Целта е да се оптимизира бюджетът на здравната каса, така че в бъдеще да бъдат реимбурсирани напълно или частично и нови лекарствени продукти, обясняват от здравното министерство. 

Досега касата можеше да договаря отстъпки само за медикаменти, чиито цени се покриват 100% и които са единствени в своята група.

Надзорният съвет на касата е предложил още промени в позитивния списък да се правят не на тримесечие, както е в момента, а в рамките на една година.

От надзора мотивират идеята с възможността за прогнозиране и регулиране изпълнението на бюджета на касата в частта му за лекарства.

Предложеният от Надзорния съвет на касата проект за изменение на Наредба 10 е публикуван от днес на интернет страницата на МЗ за 14-дневно обществено обсъждане.

След приключване на общественото обсъждане, министърът на здравеопазването ще изпрати наредбата за обнародване в „Държавен вестник”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
sonka.74
преди 12 години
След заявената готовност на фармацевтичните компании за отстъпки, сета предлаганото изменение в Наредба 10 на МЗ, с което се упълномощава НЗОК да договаря цените на всички реимбурсирани от нея лекарства, е следващата стъпка към намаляване на лекарствата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още