IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът в цените на лекарствата ще се усети съвсем скоро, обеща здравният министър

До края на годината болниците ще погасят дълговете си, заяви Десислава Атанасова

18:40 | 22.04.12 г. 2
Спадът в цените на лекарствата ще се усети съвсем скоро, обеща здравният министър

Скоро всеки пациент ще усети по джоба си спада в цените на лекарствата, заради предприетите мерки за намаляване на стойността им, каза пред Нова телевизия здравният министър Десислава Атанасова.

Вчера Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса е гласувал Наредба 10, която регламентира отстъпките в цените на медикаментите, предстои тя да се обнародва.

„Със сигурност ще има ефект от мерките за намаляване на цените на лекарствата, тъй като са договорени достатъчно отсктъпки между здравната каса и производителите”, увери Атанасова.

Министърът на здравеопазването заяви още, че оттук нататък държавата ще заложи на по-голямата прозрачност при харченето на публичните средства.

Припомняме, че преди два дни здраваната каса публикувани на интернет страницата си прогнозните бюджети на болниците за 2012 г., което е стъпка към по вече прозрачност в разходването на обществените средства.

Преди около две години здравната каса спря да публикува данните за публичните средства, които осигурява на болниците с мотива, че това е „търговска тайна”. Това беше една от причините за съмнения за несправедливо разпределяне на средствата сред лечебните заведения.

Министър Атанасова потвърди, че към края на февруари тази година дълговете на болниците са 370 млн. лв., като от тях просрочените са 70 млн. лв.

До края на годината болниците ще погасят дълговете си. В момента всички директори на лечебни заведения изготвят погасителни планове, категорична беше Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
new_york
преди 12 години
Както се чува,очаква се отстъпките в цените на лекартсвата да се около 5-10% и то за малка част от всички,което е тотална подигравка.Явно лобито на Огнян Донев продължава да работи здраво,иначе няма как да си обясним тези смешни отстъпки.Няма начин цените на лекарствата да са европейски,даже и по-високи от евпопейските,просто няма никакво логино обяснение,освен корупция при търговете и определянето на цените на касата и картел при търговците на едро и не мога да разбера,толкова ли няма сила която да се противопостави на лобито на фармацветичната индустрия,същото е и при горивата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ABBA
преди 12 години
То и комунизма щеше да дойде съвсем скоро, ала само ограбиха народа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още