IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В АЕЦ „Козлодуй“ земетресението се е усетило със сила от 3,2 по Рихтер

Енергийните системи в страната работят безпроблемно след труса от тази сутрин, отчетоха от министерството на икономиката

16:35 | 22.05.12 г. 1
<p>
	<em>Проверката беше разпоредена от министъра на икономиката Делян Добрев</em> &nbsp; &nbsp; Снимка: БТА</p>

Проверката беше разпоредена от министъра на икономиката Делян Добрев     Снимка: БТА

Приключилите експертни проверки в ядрената централа в Козлодуй, газопреносната система на страната и язовирите, които са под шапката на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма, не са установили проблеми след земетресението от тази сутрин.

Това съобщиха от ведомството след спешно проведените огледи на техническите инсталации.

Поради отдалечеността на АЕЦ „Козлодуй от епицентъра на труса датчиците на територията на централата са отчели трус с интензитет от 3.2 по скалата на Рихтер. Ниската степен на активност дори не е задействала инсталираните системи за индустриална антисеизмична защита, поясниха още от министерството.

През цялото време шести енергоблок е работел с пълно натоварване на мощността, докато на пети блок продължава плановият годишен ремонт, започнал в края на април.

Не са открити проблеми и при огледа на газоразпределителните станции, направени от експерти на „Булгартрансгаз“.

От „Българския енергиен холдинг“ увериха, че България продължава да изнася електроенергия, като само за днес този износ достига 1 150 мегавата.

Товарът на електроенергийната система към 15.30 часа е в рамките на 3 760 мегавата, а генерацията е в размер на 4 900 мегавата.

От Електросистемния оператор ЕСО-ЕАД също обясниха, че земетресението не е нарушило работата на подстанциите.

В нормален ритъм действат съоръженията и в ТЕЦ „Марица Изток 2“, съобщават от ведомството.

По данни на предприятието „Язовири и каскади“, което стопанисва 20-те най-големи язовира в страната, няма тревожни сигнали за експлоатационната годност на съоръженията.

Наскоро действащата онлайн връзка с контролните устройства на язовир „Искър“ е помогнала на експертите да установят непосредствено след земния трус, че няма никакви проблеми със съоръжението.

Подобни връзки, които позволяват наблюдение в реално време, ще бъдат изградени на всички големи хидротехнически съоръжения, стопанисвани от „Язовири и каскади“ ЕАД, посочиха от министерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 11 години
А падналият комин на ТЕЦ "Перник", поради което централата е спряна? Защо си премълчават за подобно нещо? Един път ми стига да ги хвана, че послъгват. Оттам нататък вяра не им връзвам за нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още