IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възстановяването на щетите от земетресението ще започне от училища и болници

Компенсации ще се изплащат само за законни сгради, съобщи строителният министър Лиляна Павлова

10:00 | 23.05.12 г.
<p>
	<em>Къщите в близост до Перник бяха напукани</em>&nbsp;<em>след земетресението</em> &nbsp; Снимка: БТА&nbsp;</p>

Къщите в близост до Перник бяха напукани след земетресението   Снимка: БТА 

Комисията за бедствия и аварии има готовност да приема заявки за възстановяване на щетите от земетресението, като първоначално ще се започне с обществените сгради – детски градини, болници и училища. Това обяви пред bTV вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.

Комисията, оглавявана от вицепремиера Цветан Цветанов, ще оценява пораженията и по време на празниците, така че още от понеделник да започнат възстановителните работи, поясни още министър Дянков.

На въпроса за компенсациите на частните жилищни сгради Дянков припомни, че държавата разполага с определен ресурс, но ще бъде необходима и дарителска кампания.

До края на годината се очаква дарителските смс-и да бъдат освободени от данък добавена стойност, но затова е необходимо съответното разрешение от  Европейската комисия, допълни Дянков.

Той припомни, че и сега има начин парите, които държавата е получила като ДДС от дарения, да бъдат дадени като компенсации.



В интервю за БНТ министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова припомни, че обезщетенията за щетите върху частните сгради ще се изплащат само на собственици, които могат да докажат притежанието със съответните нотариални актове.

От опита с наводненията в село Бисер експертите са се натъкнали на искания за обезщетения от хора, които живеят в неузаконени сгради, за които няма начин държавата да отпусне съответните субсидии, поясни още министър Павлова.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още