fallback

Според експерти АЕЦ "Белене" има бъдеще като частен проект

В България има място за изграждане и на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй", и за втора атомна централа, смятат ядрени енергетици

11:10 | 30.05.12 г. 5

Държавата прекрати проекта АЕЦ "Белене", но той има своята търговска стойност и може да бъде изпълнен като частен проект. Това заяви при откриването на форум, посветен на българската атомна енергетика, Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум (Булатом), предаде БТА.

Според Манчев ядрената общност никога не е противопоставяла проекта АЕЦ "Белене" на изграждането на 7 и 8 блок в АЕЦ "Козлодуй", защото според него в страната има място и за двата проекта. 

Ядрената енергетика няма алтернатива, защото цените на въглеводородните горива растат постоянно и не могат да се прогнозират за по-дълъг период, което създава трудности в икономиката, заяви Манчев. Само при ядрената енергия е постижимо да се прогнозира стабилна цена за 20 години напред, защото горивната компонента остава непроменена като стойност, обясни той.

Остава проблемът с радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво, но и за това има решения на поносима цена, посочи Манчев. Според него за да може България да остане енергийно независима, единствената алтернатива е ядрената енергетика.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов също отбеляза, че проектът АЕЦ "Белене" не е загубен, а може да се развие като частен проект.

Президентътна Атлантическия клуб Соломон Паси също подкрепи становището за частен проект, като посочи, че съществуват и възможните схеми за неговата реализация.

На форума взеха участие ядрени специалисти, енергетици и политици от България и чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
fallback