IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строим седми блок в АЕЦ "Козлодуй", реши правителството

Мощността ще се изгради на пазарен принцип и държавата няма да дава гаранции

15:23 | 11.04.12 г. 7
Строим седми блок в АЕЦ "Козлодуй", реши правителството

Правителството взе решение да се строи седми блок в АЕЦ "Козлодуй", съобщи пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Новият блок ще се проектира и строи на пазарен принцип, без държавни гаранции и без да се използват парите на данъкоплатците, заяви Дянков.

Той коментира, че с днешното решение се отваря процедурата за търсене на инвеститор за седми блок. 

"От Министерството на финансите настояхме и в решението има текст, в който се казва, че новият проект за седми блок ще се прави по пазарен принцип и държавата няма да дава нито държавна гаранция, нито ще взима пари от бюджета", категоричен беше Дянков.

За изграждане на седми блок на АЕЦ "Козлодуй" се заговори, след като кабинетът на Бойко Борисов окончателно се отказа от строежа на АЕЦ "Белене" с аргумента, че проектът е много скъп.

Очаква се бъдещата ядрена мощност да бъде изградена с поръчания за "Белене" реактор, макар че премиерът Бойко Борисов заяви, че може и да го продадем, "ако някой прояви интерес да го купи".

За реактора НЕК вече е платила част от договорената с руската компания "Атомстройекспорт" цена, но остава да се доплатят 140 млн. евро. Управляващите прогнозират, че новият блок на "Козлодуй" може да бъде пуснат в експлоатация към 2021-2022 г.

Преди това ще е нужно време, за да бъде лицензирана площадката, да се изготви оценка за влиянието върху околната среда и да се направят геоложки проучвания.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
kossis
преди 12 години
Браво на Уникалния и Безпрецедентния ни министър председател. След като изведе Държавата ни до невиждани върхове, пребори се с бездомните кучета, построи двете магистрали до край, оправи икономиката, накрая се захвана и с гадните Руснаци и техните световно използвани ядрени реактори ВВЕР и ги разката. И сега братя ни очаква невиждан възход. Вече ще станем напълно независими, защото нищо няма да зависи от нас !!! Руския поробител е ликвидиран от Бат Бойко и вече няма да тормози народа ни. Ще можеме вече да се отдаде на добрите Американци да си ни направят тяхна прислуга и да станеме тяхна колония. А Бате Бойко ще викне 2 мутри и те ще му пуснат новия блок от АЕЦ БЕЛЕНЕ в Козлодуй - там ще излезе без пари цялата работа. Ако не стане ще го продаде на Надин за скраб, и ще почерпи Костов, Мартин Димитров, и ДПС, да имат да си харчат, на Канарските острови. Възход Братя, това е !Руснаците са гадни, атомната енергетика е гадна, само ние сме готини- Вола рие, а пръста пада върху него, и ние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
Пенчев
преди 12 години
Eееех,туй пожарникарската логика е неразбираема за обикновените небогопомазани люде.Ама вие сте си виновни,братя българи,защото вие си го избрахте,вие и една неграмотна оскотяла огромна тумба ***.Сърбайте си попарата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
нека кражбите запо4нат сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
Sakamano
преди 12 години
1. Ядрената енергетика може да бъде опасна, безопасна, скъпа или евтина - зависи кой как си свърши работата.2. Има си международни норми и процедури които трябва да се спазят.3. Доколкото разбрах, търси се инвеститор, а не строител. Строителите явно ще са руснаците от Атомстрой.4. Централата все пак е собственост на държавата и ще остане такава. Освен това, да прибираш само акциз и ДДС, без финансови и други ангажименти не ми се струва чак толкова лоша сделка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 2
MarkoM
преди 12 години
Нещо хич не ми е ясно - първо нали ядрената енергетика беше опасна, скъпа и проичие?После защо ще се лицензира и тепърва правят проекти оценки и прочие в Козлодуй, след като има готова площадка? Трето - кой чужденец (американец или франсе) ще строи централа с чужд реактор?И четвърто-ами то като я строи чужденец, защо държавата трябва да се набутва с проект и лицензии,а освен това каква е ползата за държавата да плаща на частно лице електроенергията, като за нея ще остава само акциза и ДДС-то и то при положение, че този частник ще продава произведената енергия в БГ?Ако реши да продава навън за държавата я остане я не една такса "пренос" само...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
amanotumnici
преди 12 години
На Цецо не му стигат шесте апартамента, сега иска 7 блок на АЕЦ Козлодуй. Не успя да се настани в АЕЦ Белене. Енергетиката никога няма да е губещ бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
ventsislav.dyackov
преди 12 години
Ясно, едни частни пари, натрупани през управлението на ГЕРБ, че и по-рано, ще бъдат вложени на сигурно място
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още