IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според експерти АЕЦ "Белене" има бъдеще като частен проект

В България има място за изграждане и на нови блокове в АЕЦ "Козлодуй", и за втора атомна централа, смятат ядрени енергетици

11:10 | 30.05.12 г. 5
Според експерти АЕЦ "Белене" има бъдеще като частен проект

Държавата прекрати проекта АЕЦ "Белене", но той има своята търговска стойност и може да бъде изпълнен като частен проект. Това заяви при откриването на форум, посветен на българската атомна енергетика, Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум (Булатом), предаде БТА.

Според Манчев ядрената общност никога не е противопоставяла проекта АЕЦ "Белене" на изграждането на 7 и 8 блок в АЕЦ "Козлодуй", защото според него в страната има място и за двата проекта. 

Ядрената енергетика няма алтернатива, защото цените на въглеводородните горива растат постоянно и не могат да се прогнозират за по-дълъг период, което създава трудности в икономиката, заяви Манчев. Само при ядрената енергия е постижимо да се прогнозира стабилна цена за 20 години напред, защото горивната компонента остава непроменена като стойност, обясни той.

Остава проблемът с радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво, но и за това има решения на поносима цена, посочи Манчев. Според него за да може България да остане енергийно независима, единствената алтернатива е ядрената енергетика.

Изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов също отбеляза, че проектът АЕЦ "Белене" не е загубен, а може да се развие като частен проект.

Президентътна Атлантическия клуб Соломон Паси също подкрепи становището за частен проект, като посочи, че съществуват и възможните схеми за неговата реализация.

На форума взеха участие ядрени специалисти, енергетици и политици от България и чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Робин Худ
преди 11 години
ами да защо неако неможе държавна то защо някой "заитересован" частник да не стане собственик на АЕЦ която може да убие цяла европа,а не само насКато заинтересованиМоже да поканят евреите и иранците или пък талибаните и кюрдите или неонацистите от западна европа или баските или косоварите и сърбите или чеченците и т.н. ит.н. има сериозен "инвеститорски" интерес
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
Нещо не си в час та скачаш неориентирано от икономика на политика - 30 милиарда е минималната печалба обявена от консултанта HBSC, която не се хареса като сума на новия ИМинистър, а сегашния изпълнителен директор, доскоро ( 2-3 седмици) беше зам. министър в икономическото министерство, което тотално отрече АЕЦ Белене преди около месец и половина-(5-6 седмици)!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
dimka_1981
преди 11 години
как 30 милиарда бе , нали бащицата Р.Овч. каза 200 милиарда ..защо да не си ги вземе другаря манчев например. Освен това какво искаш да каже Директора на АЕЦ Козлодуй на форума , да стане и да се изреже ..НЕ Белене за нищо не става..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
MarkoM
преди 11 години
И г-н Паси, как така, до преди месец и половина нямаше възможна схема за никаква реализация на този проект с участието на държавата, а сега месец иполовина по-късно има множество схеми за реализацията му, ама като ЧАСТЕН ПРОЕКТ?! Май отговора е един - просто г-жа Клинтън си поиска АЕЦ и той ще и се даде:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
MarkoM
преди 11 години
Г-н Изпълнителен Директор на АЕЦ "Козлодуй", нали според вашата Партия АЕЦ "Белене" е проект, който е напълно неизгоден за държавата? Защо сега изведнъж става изгоден за като частен проект за някой друг?! Или щото за държавата 30 милиарда печалба са нищо,ама виж за нечия частна банка са добра пачка. И нали уж ни правеше енергийнозависими от друга държава - как така сега станаха нещата, че изведнъж, ако е частен проект ще сме енергийно независими и от "частника" и от друга държава?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още