fallback

Бизнесът отчита сериозен спад в оборотите след въведената забрана за пушене

Проблемът се откроява в големите гравове, но не и в курортите по Черноморието, съобщи шефът на ресторантьорската асоциация Благой Рагин

10:38 | 11.06.12 г. 8

Десет дни след въвеждането на забраната за пушене на закрито бизнесът отчита сериозен спад в оборотите, като на места той се движи между 20 и 40%. Това заяви пред "Нова телевизия" председателят Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Благой Рагин.

Проблемите засягат най-вече градовете във вътрешността на страната като София, Пловдив, Стара Загора и др, но не и курортите по Черноморието, където повечето от обектите разполагат с градини на открито.

Заради спада в оборотите най-засегнати се оказват ресторантьорите, които имат кредити или плащат високи наеми. За десетте дни от въвеждането на забраната бизнесът им е пред провал, тъй като нямат резервен фонд, на който да разчитат в подобни ситуации, каза Рагин. Допълнителна тежест е свитото вътрешно потребление, затова и повечето заведения работят на ръба на себестойността. 

При откриването на летния сезон хората от бранша са поставили проблемите си пред министъра на икономиката Делян Добрев, който от своя страна е обещал съдействие в случаите, които не излизат извън рамките на законовите изисквания.

Въпреки силното недоволство ресторантьорите са лоялни и спазват твърдо забраната за пушене, категоричен е Рагин. Все още обаче не са изключени ситуации, в които клиентът ще бъде този, който ще злоупотреби и няма да спазва забраната за тютюнопушене на закрити и обществени места.

Забраната за тютюнопушене на закрити обществени места засега не се отразява негативно на ресторантьорския бизнес по Черноморието, защото повечето заведения по морските ни курорти са на открито и клиентите не търпят неудобството да излизат вън от заведението, коментира още Рагин. Нощните заведения обаче отчитат спад.

На въпроса дали ще се стигне до фалити в бранша, експертът не се нае да прогнозира, като припомни, че "единствено пазарът ще даде отговор".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:35 | 13.09.22 г.
fallback