IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Здравни инспектори и полицаи ще проверяват как се спазва забраната за пушене

Няма да има наказания за използване на наргилета със смеси с плодови съставки, съобщи здравният министър Десислава Атанасова

11:51 | 31.05.12 г.
<p>
	<em>Днес е Световният ден без тютюнев дим&nbsp; Снимка: БТА</em></p>

Днес е Световният ден без тютюнев дим  Снимка: БТА

От утре започват засилени проверки от здравните инспектори, които ще следят дали се спазват новите правила за пушене на обществено място. Около 650 инспектори ще проверяват дали ограниченията се спазват, а при необходимост ще им помагат и полицаи.

Това съобщи пред Нова телевизия здравният министър Десислава Атанасова по повод въвеждането на пълната забрана на тютюнопушене на закрити обществени места, която влиза в сила от утре, първи юни.

„Винаги, когато е необходимо, органите на реда ще се намесват. Съгласно Закона за здравето всички длъжности лица, общински власти и органи на МВР са длъжни да оказват съдействие на здравните инспектори при изпълнение на тяхната служба", каза министърът.

Десислава Атанасова поясни, че хората могат спокойно да пушат навън, например в летните градини на ресторантите или в парковите алеи. Тя смята, че законът ще се спазва, като си пожела това да става не толкова заради санкцията, колкото заради личното решение на хората. 

„Още от днес можем да започнем без тютюнев дим, без да чакаме санкцията на закона от утре“, призова още Атанасова.

На въпроса как ще се следи спазването на забраната на стадионите, където се събират много хора, здравният министър не даде точен отговор. Но тя беше категорична, че за всяко нарушение ще се съставя акт.

По повод пушенето на наргиле по заведенията здравният министър категорично заяви, че законът забранява тютюнопушенето, но че използването на смески с плодови съставки без тютюн може да се пушат.

От утре освен в ресторанти и заведения тютюнев дим няма да се допуска във всички държавни и общински обществени сгради. Единственото изключение е за летищата. Там ще се пуши, но само на обособените за целта места.

Днес отбелязваме Световния ден без тютюнев дим, който се съществува от 1987 г. по инициатива на Световната здравна организация.

По този повод Министерството на здравеопазването организира редица прояви в цялата страна, насочени към информиране на населението за вредата от тютюнопушенето. На 1 юни пред Народния театър "Иван Вазов" в столицата ще се правят безплатни прегледи на състоянието на белия дроб.

По данни на еврокомисаря по здравеопазване и защита на потребителите Джон Дали, гостувал неотдавна у нас за представяне на кампанията "Екс пушачите са неудържими" - досега за година близо 100 хиляди европейци са се отказали от цигарите. България е на седмо място по активност за отказване от тютюнопушенето, допълни Дали.

Според него всеки трети европейски гражданин на държава членка на ЕС е пушач. По думите му тютюнопушенето е причина за 658 хиляди случая на преждевременна смърт всяка година сред европейците.

Промяната в законодателствата на страните членки на ЕС, насочена към пълна забрана на тютюнопушенето на закрити обществени места, не е довела до масови фалити на ресторанти или други заведения, според еврокомисар Дали. Той твърди, че дори има сигнали за увеличаване на оборотите в този бранш именно заради липсата на тютюнев дим на закрити места.

До дни ще бъде подписано споразумение между Гражданска инициатива „България без тютюнев дим” и Коалиция за живот без тютнев дим и Министерството на здравеопазването, което ще дава право на доброволци да помагат на здравните инспектори при извършването на проверките за пушене. От неправителствените организации казаха, че преди да им бъде разрешено участие в контрола доброволците ще трябва да преминат кратко обучение.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още