IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Окончателно бе приета забраната за пушене на закрито от 1 юни*

Освен в заведения и офиси, няма да може да се пуши в училищни дворове, детски площадки, спортни обекти, летни кина и открити театри, реши парламентът

13:26 | 17.05.12 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Окончателно бе приета забраната за пушене на закрито от 1 юни*

Окончателно парламентът въведе пълна забрана за тютюнопушене на закрити обществени места. Депутатите приеха на второ четене текстове от промените в закона за здравето, предаде БТА.

Гласуваха 107 народни представители, като “за“ забраната бяха 90 депутати, 9 бяха “против“ и 8 се въздържаха.

От 1 юни вече няма да може да се пуши в ресторанти, кафенета, барове, нощни клубове, както и в училищни дворове, детски площадки и по време на събития за деца и ученици, които се провеждат на открито.

Народното събрание забрани тютюнопушенето и в помещенията с обособени работни места, както и в помещенията към тях със спомагателно и обслужващо предназначение. 

Депутатите забраниха и тютюнопушенето на стадиони, спортни обекти, летни кина и открити театри, когато има спортни и културни прояви. Тъкмо това ограничение бе сред най-оспорваните и беше отхвърлено на последното заседание на здравната комисия. Преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че ще настоява за забрана на пушенето на стадионите, което ще стане факт от 1 юни.

По спирките на обществения транспорт обаче ще може да се пали цигара. 

По изключение ще се допуска пушене и в обособени самостоятелни помещения, разположени в сградите на летищата. Там няма да се разрешава присъствието на лица до 18-годишна възраст. Тези места трябва бъдат отделени с въздухонепроницаеми стени, плътно затварящи се врати, да имат вентилационна инсталация и да бъдат ясно обозначени. 

Нарушенията ще се установяват с актове, съставени от здравни инспектори от РИОКОЗ или от министерството на здравеопазването. Депутати обаче се усъмниха, че инспекторите на регионалните здравни инспекции ще бъдат достатъчно, за да обхванат мащабите на забраната, и че може да се наложат промени и в други закони, така че да се включат и органите на реда в контрола.

Ако се пуши на забранени места, глобата за физически лица ще бъде от 300 до 500 лева. За второ нарушение тя ще е между 500 и 1000 лева. За едноличен търговец, който не спази забраните, санкцията е съответно между 1000 и 1500 лева за първо и от 1500 до 3000 лева за второ нарушение.

Юридическите лица, които не се съобразят с разпоредбите, са заплашени с глоби между 3000 и 5000 лева, а за второ нарушение - до 10 000 лева. 

* Допълнена към 14.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
emi
преди 11 години
Кворум има и депутатите могат да взема решения, когато присъстват повече от половината - т.е.121 народни представители. Решение се приема, когато гласуват повече от половината от присъстващите в залата - т.е. 61 народни представители. През 2007 г. беше приета промяна в конституцията, според която кворум се изисква при гласуване, но не и при дебат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
FNM
преди 11 години
Евала, имало и нещо европейско в нашта държавица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
IMRO
преди 11 години
Супер, мога да почна да ходя на диско пак:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
boyoyoo
преди 11 години
Гласуваха 107 народни представители, като за забраната бяха 90 депутати, 9 бяха против и 8 се въздържаха... Хахахаха, тия сладури имат ли кворум да гласуват, каквото и да е? :)Май ще можем да си пушим навсякъде, тъй като гласуването е нелегитимно... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Гласуваха 107 народни представители, като за забраната бяха 90 депутати, 9 бяха против и 8 се въздържаха... Eх, де да можеше и в нашата фирма да се ходи когато си поискаш, пък заплатата да си ти върви....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
melon
преди 11 години
а в открити заведения ще може ли да се пуши?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още