IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Около една шеста от потреблението на енергия е от ВЕИ, сочат официалните данни

„Зелената енергия" през 2010 г. възлиза на 5 тераватчаса при обща консумация от 32 тераватчаса

12:10 | 13.06.12 г. 1
Около една шеста от потреблението на енергия е от ВЕИ, сочат официалните данни

През 2010 г. приблизително една шеста от потреблението на енергия в страната е било от възобновяеми енергийни източници. Това съобщи зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова пред участници в "Енергийния форум 2012", който се провежда край Варна, предаде БТА.

При общо потребление на енергия от 32 тераватчаса доставеният ток от т.нар. „зелени проекти“ достига 5 тераватчаса. Според европейските изисквания до 2020 г. България трябва да постигне 16 процента производство на „зелена енергия“ от общото потребление.

Според Харитонова една от основните причини за увеличението на цената на тока е поскъпването на горивата, които основно са от внос. „Влияние върху цената оказва и "зелената енергия", но трябва да я плащаме и да правим компромиси, ако искаме децата и внуците ни да живеят в нормален свят“, посочи още зам.-министърът.

Подобно на министър Делян Добрев и Харитонова посочи, че мощностите за "зелена енергия" в страната са се увеличили прекалено много. Според нея е по-важно да се развиват проектите на домакинствата за т.нар. разпределена енергия, където се монтират слънчеви панели само за собствена нужда от семействата.

Зам.-министърът посочи още, че производителите на "зелена енергия" трябва да бъдат регулирани и следени стриктно, защото парковете се разполагат по най-хубавата и слънчева земя, а освен всичко трябва да се произвежда и храна в страната.

Тя припомни, че за развитието на соларните паркове са необходими около 20 декара за монтиране на един мегават мощност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Точно така трябва да се спре изграждането на слънчеви инсталации на едро които да минават през цялата верига лапачи и да се наблегне на стимулиране на изграждането на панели за локално ползване инсталиране на даден блок примерно има си технологии ползите за хората са големи за 3-4 години ще си възвърнат инвестициите и после може да ги ползват още дълго време, докато иначе в обратния вариант единственото което се получава е да се плаща по-скъп ток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още