IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев наложи първото си президентско вето върху съдебния закон

Мотивите касаят текстове, свързани с автоматичното преназначавене на висши магистрати след изтичането на петгодишния им мандат

11:20 | 15.06.12 г. 3
<p>
	Президентът Росен Плевнелиев.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев наложи първото си вето, като върна за преразглеждане тестове от промените в Закона за съдебната власт. Това стана ден след като премиерът Бойко Борисов призова държавния глава да го стори.

Основните мотиви са свързани с текстове от параграфи 12 и 16 на законопроекта, които „пораждат съмнения за несъответствия с Конституцията“, предаде БТА.

Възражението на президента е срещу възможността след изтичане на мандатите на съдиите от Висшия съдебен съвет (ВСС) и на членовене от Инспектората към ВСС те автоматично да могат да получат с една степен по-висока длъжност от заеманата преди избора, без това да се извършва от следващия съдебен съвет, чиято мандатност е петгодишна.

„Смятам, че това може да се определи като намеса в дейността на съдебната власт от страна на законодателната, тъй като според Конституцията единствено Висшият съдебен съвет е компетентен да назначава, повишава, понижава, премества и освобождава от длъжност съдиите, прокурорите и следователите“, се посочва още в мотивите на президента.

„Законът на практика постига ефекта на повишаване, което зависи от волята на законодателя и може да не се осъществи само по волята на лицето, за което се отнася. При всички положения въпросът се изключва от преценката на следващия състав на Висшия съдебен съвет, каквато би трябвало да бъде при изтичане на мандата на предишния“, се посочват още в мотивите за ветото.

Президентът предлага на депутатите да отстранят и поправките в параграф 16 от промените, които предвиждат автоматично преизбиране на по-висока длъжност и на съдиите от инспектората към ВСС след изтичането на петгодишния им мандат.

„Подкрепям необходимостта да се търсят механизми, които да позволят привличането на изтъкнати магистрати, притежаващи висок професионализъм и мотивирани да участват качествено и пълноценно в осъществяване на съдебната реформа, но е редно това да става чрез избор от ВСС“, посочва държавният глава.

Другият довод срещу приетата редакция на параграф 16 е свързана със създалото се впечатление, че от привилегията за преизбирането могат да се възползват главният инспектор и всички инспектори, но на практика нормата създава привилегия единствено за лицата, заемали магистратска длъжност преди това.

С тези мотиви държавният глава връща законопроекта за ново преразглеждане.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 11 години
Резила е голям
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Miglena Ivanova
преди 11 години
Бащицата нареди ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
msimov
преди 11 години
ТЕАТРО. Няма по послушен президент от този.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още