fallback

България с последно предупреждение от ЕК заради вятърните паркове до Калиакра

Изградените съоръжения не са съобразени с въздействието им върху околната среда, пише в мотивирано становище на ЕК

17:23 | 21.06.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор

Европейската комисия отправя на България второ и последно предупреждение заради ветроенергийните паркове и другите стопански дейности в района на нос Калиакра, които не са съобразени с въздействието им върху околната среда.

Днес до България е изпратено т. нар. "мотивирано становище", по което страната ни има два месеца за реакция. Ако тя не удовлетвори Еврокомисията, случаят може да бъде внесен в Европейския съд. 

„България е позволила значителен брой стопански дейности в района на Калиакра, без да отчита въздействието им върху околната среда и тази практика продължава“, пише в мотивите си Европейската комисия.

Според ЕК изграждането на хиляди вятърни турбини, както и изпълнението на около 500 други проекта, е разрешено без адекватна оценка как работата им ще се отрази върху уникалните местообитания и биологични видове в района, като птиците и прилепите. Всичко това противоречи на три европейски директиви - за птиците, за местообитанията и за оценката на въздействието върху околната среда и представлява неспазване на ангажиментите, поети от страната ни по "Натура 2000".

От Еврокомисията добавят, че през 2008 и 2011 година вече са предупредили българските власти за проблема, тъй като в района на Калиакра — който е район с голямо значение във връзка с птиците — териториите, определени като специални защитени зони (СЗЗ) по Директивата за птиците, са недостатъчни. Въпреки че българската страна е поддържала редовен контакт с ЕК и е предоставила допълнителна информация, България и към момента продължава да е в нарушение на трите директиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
fallback