IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До 2050 г. половината от електроенергията в ЕС ще се произвежда от вятър

Сега водещи в сектора са Германия и Испания, докато Великобритания, Франция и Италия закъсняват в прехода към използването на енергия от вятър

11:21 | 04.08.11 г.
До 2050 г. половината от електроенергията в ЕС ще се произвежда от вятър

До 2050 г. половината от потребяваната електроенергия в Европейския съюз ще се произвежда с помощта на вятъра, се посочва в доклад на Европейската асоциация за вятърна енергия, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Понастоящем показателят е 5,3%, като до 2020 г. той може да нарасне до 3 пъти, или 18,4%, прогнозират експертите на асоциацията.

Засега в официалните документи на Европейската комисия е записано, че до 2020 г. в ЕС с помощта на вятъра трябва да се произвежда 14,2% от общото количество електроенергия.

Водещи учени обаче смятат, че това ниво може да бъде надхвърлено, се казва в доклада. При това там се подчертава, че до 2030 г. вятърните паркове ще осигуряват 28,5% от общия обем на електроенергия, а до 2050 г. - 50%.

В момента най-развита е вятърната енергетика в Германия и Испания, като на двете страни се пада половината от цялата произвеждана в момента в ЕС електроенергия със силата на вятъра.

В прехода към използването на енергия от вятър закъсняват Великобритания, Франция и Италия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още