IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай спира субсидиите за производство на ток от вятър

Програмата за дотации противоречи на правилата на СТО, твърди американският представител в организацията

11:27 | 08.06.11 г.
<p>
	Снимка: sxc.hu</p>

Снимка: sxc.hu

Китай се съгласи да прекрати субсидиите за производителите на електроенергия от централи, задвижвани със силата на вятъра, което нарушава правилата на Световната търговска организация (СТО), заяви представителят на САЩ в СТО Рон Кърк.

Мярката се въвежда, след като от профсъюза на служителите в стоманодобивната индустрия в САЩ подадоха жалба в организацията, предаде BBC.

В момента Китай субсидира онези електроцентрали, задвижвани със силата на вятъра, които използват части, произведени от местната индустрия вместо вносни. Кърк отбелязва, че това им дава нечестно предимство пред американските производители на вятърни турбини. „САЩ са доволни, че Китай прекратява тази програма за дотации“, добави той.

Все още липсва официален коментар от страна на китайските власти.

Американците са загрижени за създаването на нови работни места в своята страна. „Отхвърлихме тези субсидии, така че американските фабриканти могат да произвеждат части за вятърни турбини в САЩ и да ги продават в Китай“, посочи Кърк. „Това подкрепя добре платените работни места в страната“, добави той.

Представителят на САЩ в СТО разкритикува Китай и за това, че не осигурява редовно информация на организацията за програмите, които субсидира.

 "Китай е вторият най-голям търговец в СТО и просто не е приемливо да продължава да заобикаля задълженията си относно прозрачността“, категоричен бе Кърк.

Докато решението бе приветствано в САЩ като победа, анализатори твърдят, че е слабо вероятно то да забави развитието на китайския сектор за възобновяеми енергийни източници.

„Китайските компании за производство на електроенергия от централи, задвижвани със силата на вятъра, са достигнали до етапа, в който дори без липсата на субсидии ще останат начело и ще се насочат към отвъдморските пазари, ако имат възможности“, казва Денис Лам от DBS Vickers.

Sinovel Wind Group и Xinjian Goldwind Science and Technology, двете най-големи китайски компании за производство на вятърни турбини, вече обявиха планове за разширяване извън границите на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още