IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България с последно предупреждение от ЕК заради вятърните паркове до Калиакра

Изградените съоръжения не са съобразени с въздействието им върху околната среда, пише в мотивирано становище на ЕК

17:23 | 21.06.12 г. 3
Автор - снимка
Редактор
България с последно предупреждение от ЕК заради вятърните паркове до Калиакра

Европейската комисия отправя на България второ и последно предупреждение заради ветроенергийните паркове и другите стопански дейности в района на нос Калиакра, които не са съобразени с въздействието им върху околната среда.

Днес до България е изпратено т. нар. "мотивирано становище", по което страната ни има два месеца за реакция. Ако тя не удовлетвори Еврокомисията, случаят може да бъде внесен в Европейския съд. 

„България е позволила значителен брой стопански дейности в района на Калиакра, без да отчита въздействието им върху околната среда и тази практика продължава“, пише в мотивите си Европейската комисия.

Според ЕК изграждането на хиляди вятърни турбини, както и изпълнението на около 500 други проекта, е разрешено без адекватна оценка как работата им ще се отрази върху уникалните местообитания и биологични видове в района, като птиците и прилепите. Всичко това противоречи на три европейски директиви - за птиците, за местообитанията и за оценката на въздействието върху околната среда и представлява неспазване на ангажиментите, поети от страната ни по "Натура 2000".

От Еврокомисията добавят, че през 2008 и 2011 година вече са предупредили българските власти за проблема, тъй като в района на Калиакра — който е район с голямо значение във връзка с птиците — териториите, определени като специални защитени зони (СЗЗ) по Директивата за птиците, са недостатъчни. Въпреки че българската страна е поддържала редовен контакт с ЕК и е предоставила допълнителна информация, България и към момента продължава да е в нарушение на трите директиви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Internet
преди 11 години
Големите лъжи на Дянков - разобличени!Европейската централна банка (ЕЦБ) опроверга българското министерство на финансите, което съобщи, че България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната. Във вторник Министерството на финансите (МФ) разпространи съобщение, че "България изпълнява всички критерии за членство в еврозоната", като се позова на данни на ЕЦБ.В съобщението бе цитиран дългосрочният лихвен процент за оценка степента на сближаване на страната ни за месец май, който е 5.11%. Ведомството на Симеон Дянков твърдеше, че показателят е под референтната стойност от 5.8 на сто и прави заключението, че той потвърждава данните от Доклада за конвергенцията, публикуван по-рано от Европейската централна банка.Прави се и заключението, че благодарение на покриването на този показател България е една от трите в ЕС, заедно с Дания и Швеция, които изпълняват критериите от Маастрихт за членство в еврозоната.Това обаче е некоректна интерпретация - става ясно от официален отговор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
crammer
преди 11 години
Не само е мотивирано, но е и доста сериозно! Къде са сега еколозите!? В крайна сметка, надявам се да се направи това което трябва и да ги премахнат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
prodigal
преди 11 години
Да, наистина прилича да е така наречено мотивирано становище..Да го духат.. вятъра де, нека ни съдят, пък ако някой е строил без ОВОС, да си носи последствията, тоест да го затварят, но ако има такъв да не ни излизат с номера че по тема прелетни птици (и капитали) те са по праведни.. експерти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още