IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" постави ултиматум на "Топлофикация София"

Има опасност столицата да остане без топла вода от началото на юли, ако топлофикацията не се разплати с държавния газов доставчик

13:01 | 26.06.12 г.
"Булгаргаз" постави ултиматум на "Топлофикация София"

Възможно е от 2 юли клиентите на "Топлофикация София" да останат без топла вода, ако дружеството не заплати натрупаните задължения към държавния газов доставчик.

Това каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов по време на откритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), на което се обсъжда новата цена на синьото гориво, предаде БТА.

Столичната топлофикация е най-големият длъжник на обществения газов доставчик, като текущите задължения на дружеството възлизат на около 150 млн. лв. 

„Ако до 2 юли следобед "Топлофикация София" не заплати заявеното си количество газ, за нас заявката е нулева и няма да подаваме газ“, предупреди Гогов. По думите му столичното топлофикационно дружество може да реши да подгрява вода за абонатите си с друг вид гориво, например мазут.

Гогов отказа да назове точна сума, която "Топлофикация София" трябва да плати, за да не й се спре подаването на газ, но посочи, че задължението от 150 млн. лв. трябва да намалее "драстично, повече от наполовина". 

Директорът на държавната компания обясни, че ако топлофикацията не плати на "Булгаргаз", дружеството няма да може да се разплати с доставчиците си на природен газ.

Освен столичната топлофикация длъжници на „Булгаргаз“ са още "Топлофикация Плевен" - 6 млн. лв. , "Топлофикация Бургас" - 8,7 млн. лв. и "Топлофикация Враца" - 700 хиляди лв. Общо задълженията към доставчика са 165 млн. лв.

Наскоро „Булгаргаз“ спря подаването на газ за бургаската топлофикация и след погасяване на част от дълговете почти веднага го възстанови. По думите на Гогов спирането на подаването на газ за бургаската
топлофикация е дало резултат и с ръководството на дружеството е бил изготвен график за разплащане на дължимите суми, който засега се спазва.

На "Топлофикация София" вече е изпратено предупредително писмо, че е възможно спиране на подаването на синьо гориво, но отговор все още няма, съобщи още Гогов. 

Газовото дружество алармира, че ще изпадне в сериозни финансови затруднения, след като поиска повишение на цената на природния газ от 1 юли с близо 16 на сто, а ДКЕВР смята да му даде повишение едва от под 5 на сто.

На днешното си открито  заседание Държавната комисия по енергийно и водно регулиране обсъди цените на синьото гориво от 1 юли 2012 г. Председателят на  държавната комисия Ангел Семерджиев заяви, че резервите на "Булгаргаз" за намаляване на цените на природния газ са изчерпани и трябва да се търси понижение на цените на газа при доставните цени в страната. 

Семерджиев призна, че цените се покачват по независещи от "Булгаргаз" причини. Той уточни, че се е повишила цената на природния газ от местен добив, както и курсът долар – лев.

По повод на договореното намаление на цената на природния газ от "Газпром", което все още не е влязло в сила  Димитър Гогов каза, че е извън възможностите на "Булгаргаз" да повлияе повече на руската страна. „Документите са подписани от нас и остава да бъдат подписани и от руска страна, за да влязат в сила“, добави той. 

Гогов посочи, че дори и намалението да беше влязло в сила, "Булгаргаз" пак щеше да поиска повишение на цената на природния газ с около 7 процента, защото има други фактори, които оказват негативно влияние и водят до оскъпяване на синьото гориво. 

Малко по-късно от пресцентъра на „Топлофикация София” обявиха, че няма да допуснат спирането на топлата вода в столицата и продължават да покриват регулярно задълженията си към „Булгаргаз”.

От дружеството обясняват, че дълговете се натрупват заради „спецификата на паричния поток и рекордно високата цена на газа”. В тази връзка компанията съобщава, че не е в състояние да кредитира своите клиенти и се обръща към тях за своевременно заплащане на дължимите суми за консумирана енергия. Дълговете на клиентите възлизат на 274 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още