IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Последната прогноза на ДКЕВР е за 4,88% поскъпване на газа от първи юли

Ангел Семерджиев не очаква шоково поскъпване на тока през следващата година

12:41 | 19.06.12 г. 1
Последната прогноза на ДКЕВР е за 4,88% поскъпване на газа от първи юли

През следващата година не се очаква шоково поскъпване на тока, тъй като предстои понижение при цените на енергията от възобновяеми източници и от комбинираното производство на топлофикациите. Това заяви в интервю за БТА председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев.

Според него допустимото повишение в цената на природния газ от първи юли тази година е 4,88%. В момента се правят допълнителни анализи, въз основа на които ще се реши дали да има преизчисление на цените на парното, но според Семерджиев е голяма вероятността те да не се променят, каквото беше първоначалното предложение на комисията.

Поскъпването на тока за крайния потребител от първи юли се дължи на трите добавки, които отразяват задълженията към обществото, припомни Семерджиев. В себестойността са включени необходимите инвестиции за производството на зелена енергия, въвеждането на високоефективното производство на топлофикациите и поскъпването на енергията по дългосрочните договори за изкупуване на ток от централите.

Производството на електроенергия от топлофикациите по високоефективно комбинирано производство според европейското законодателство трябва да се стимулира, като цените на тази енергия са зависими от цените на природния газ и въглищата. Въпреки това добавката за енергия от когенерации в бъдеще ще намалява до пълното й изчезване след три години, прогнозира още Семерджиев.

Предвижда се поевтиняване и на енергията от възобновяеми източници, която все повече ще се доближи до цените на тока от конвенционалните централи.

От 1 юли тази година всеки потребител ще плаща в цената и нова добавка, в която са калкулирани разходите на НЕК за изкупуване на скъпата електроенергия от ТЕЦ "AES Гълъбово", които са заложени в дългосрочните договори със собствениците на централата.

След като влезе в сила Законът за енергетиката обаче ДКЕВР ще има право да промени начина на ценообразуване, така че и тази цена да бъде намалена, припомни Семерджиев.

Фактът, че от следващата година българските производствени централи ще трябва да купуват емисии въглероден диоскид също няма да окаже съществено влияние върху цените на тока за бита през следващата година, прогнозира Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
нали щеше да има 11% намаление на цената ... били се договорили, Бойко рече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още