IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът изпитва остра нужда от специализирани кадри

Заварчици, електротехници и шивачки са необходими на икономиката, а не непременно висшисти, твърди Камен Колев от БСК

16:26 | 27.06.12 г. 1
Бизнесът изпитва остра нужда от специализирани кадри

Бизнесът изпитва остра нужда от кадри със специална подготовка или определена техническа квалификация, а не от специалисти със задължително висше образование, заяви заместник-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев, цитиран от БТА.

В страната усилено се търсят не толкова висшисти, а технически подготвени хора. По думите му бизнесът има най-голяма нужда от заварчици, асансьорни техници, електротехници и шивачки. Проблемът е, че образователната ни система не осигурява такива кадри.

В същото време от университетите излизат все повече завършили специалности като маркетинг, мениджмънт и бизнесадминистрация, коментира Колев. Той обясни, че много често професионалното образование е по-подходящо, защото то може много по-гъвкаво и за по-кратък период от време да обучи съответните кадри.

Стопанската камара беше днес домакин на кръгла маса за политиките за привличане на висококвалифицирани граждани от трети страни. С приетата през миналата година директива за прилагането на така наречената европейска „синя карта“ имигрантите извън ЕС могат законно да работят на територията на всяка държава от Евросъюза.

Според Камен Колев обаче бизнесът не е добре запознат с възможността за наемане на служители от трети страни чрез „синя карта“. Той припомни, че по закон работодателите могат да наемат висококвалифицирани служители от трети страни едва след като бюрата по труда направят проверка дали за съответната позиция не кандидатстват български граждани.

Общо за 2011 г. Агенцията по заетостта е издала общо 569 разрешения за работа за специалисти от Турция, Русия и Узбекистан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Какъв бизнес бе хора. Какви инжинерни технологии.. Всичко в тази държава е кетъринг, дискотеки,чалга и "драскачи" на програмки за AppleStore. Закриваме производството и всички влизаме в развлекателния бизнес, кой като клоун, кой като хегиенист...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още