fallback

Клиентите сами ще избират доставчиците на ток

При 10-процентна промяна в себестойността на енергията от ВЕИ държавата ще коригира изкупните цени, гласи приетият от парламента Закон за енергетиката

16:33 | 03.07.12 г. 6

И българските потребители на енергия, подобно на европейските, ще могат да избират своя доставчик, след като получат съответната конкурентна цена за това.

Тази възможност се регламентира с новия Закон за енергетиката, приет окончателно днес от парламента, предаде БТА.

Отразявайки изискванията на третия енергиен либерализационен пакет, документът отделя специално внимание на мерките за защита на крайните клиенти. Договорите между тях и енергийните предприятия задължително трябва да съдържат информация относно правата на клиентите, включително и условията за едностранно прекратяване на договора от страна на потребителя.

Домакинства и фирми ще могат не само да сменят доставчиците, но и да коригират условията и реда за прихващане и възстановяване на суми при неспазване на качеството на договорените услуги, както и процедурата за разглеждане и произнасяне по жалби, съобщиха от министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Законът осигурява и независимостта на операторите, които притежават мрежите за пренос на електрическа енергия и природен газ от дейностите по производството и доставката на енергия. В тази връзка те ще съставят 10-годишни планове за развитието на преносните мрежи, които могат да се актуализират всяка година.

С новата регламентация се засилват правомощията на националния енергиен регулатор, улеснява се и се насърчава трансграничната търговия с енергия и трансграничното коопериране и инвестиции, повишава се прозрачността на пазара по отношение на мрежовото опериране и снабдяването, подобрява се и защитата на интересите на потребителите.

Държавата вече ще има право да променя изкупните цени на енергията от възобновяеми източници при над 10-процентна промяна в себестойността на производството, с което се преодолява проблемът с високите цени на фотоволтаиците, постигнати поради досегашното изискване изкупните цени да се променят в рамките на една календарна година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 04.09.22 г.
fallback