IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърното от нова реколта се търгува на необичайно висока цена

За 10 дни изкупните цени на пшеницата се покачиха от 350 лв. на 400 лв. за тон

12:33 | 10.07.12 г. 20
<p>
	Жътвата тази година започна при сухо време, което ще гарантира доброто качество на пшеницата.&nbsp;<em>Снимка: БТА</em></p>

Жътвата тази година започна при сухо време, което ще гарантира доброто качество на пшеницата. Снимка: БТА

Пазарът на зърно от нова реколта изненада експертите с неочаквано повишение на цените, които само за десет дни се покачиха от 350 на 400 лева за тон. Това съобщи за Investor.bg Васил Симов, председател на съвета на директорите на Софийската стокова борса (ССБ), представяйки ценовите тенденции в началото на жътвата.

Докато през миналата година зърнената търговия започна със сравнително високи котировки от 380 лв. за тон пшеница, които впоследствие до октомври се понижиха до 300-320 лв. за тон, това лято още през юли цените надхвърлиха 400 лв. - неотбелязвани нива за последните години, коментираха хора от бранша.

Нетрадиционното поскъпване се обяснява от експертите с високото качество на зърното от новата реколта.

Въпреки че жътвата на пшеницата е все още в началото си, като до момента са прибрани над 21% от посевите, фермерите отчитат добри добиви и добро качество.

Актуалните данни на земеделското министерство сочат, че до момента са прибрани близо един милион тона хлебно зърно при средни добиви от декар, надхвърлящи 400 килограма.

Пред приключване е и жътвата на ечемика, който вместо очакваните 700 хиляди тона ще достигне около 550 хиляди тона. До този момент са прибрани близо 80% от площите, като са прибрани 515 хил. тона, сочи агростатистиката.

И при ечемика първите сделки са извършени при значително по-високи цени от миналогодишните.

Независимо от тенденцията за покачване на котировките експертите не изключват и внезапен спад в цените, който нормално би предизвикан от евентуално добра зърнена реколта в държавите от черноморския регион.

Въпреки че жътвата в Русия и Украйна, които формират основните цени на пшеницата в черноморския регион, все още не е започнала, котировките на световните борси отбелязаха ценови ръст, предизвикан от проблемите с пшеничената реколта в САЩ и други европейски държави.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 11 години
Ми странното е че се субсидира печеливша индустрия . За теб не е ли странно ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
fenixsz
преди 11 години
Да, точно, свободен пазар се нарича. Като има проблеми с реколтата в световен мащаб, цената се вдига, въпреки добрата реколта на местно ниво.Какво толкова странно видя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
хендехох
преди 11 години
Дянков им отряза националните субсидии, сега цоцат само от ЕС, което не е лошо за нас.По важното , е че тези в ССБ явно не гледат световния пазар и за тях има изненади. Е за знаещите хора няма изненада в тези 400 лв./тон. Че и нагоре трябва да качи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Хааахахаха! Кофти реколта, ще вдигаме цените! Супер реколта - вдигаме ги още повече! Капитализъм, викате, свободен пазар... А субсидиите с кинтите на данъкплатците къде са в сметката?Абе за^би, куче влачи рейс! хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още