fallback

Цените на жилищата с 4% спад за полугодието

Темповете на предлагане съществено изпреварват търсенето, което сближава очакванията на продавачи и купувачи, сочи анализ на агенция "Адрес недвижими имоти“

13:11 | 12.07.12 г. 7

Най-голям е интересът към апартаментите от млади хора, които инвестират в първо собствено жилище   Снимка:sxc.hu

През първата половина на тази година се отбелязва ръст в покупката на жилища с инвестицонна цел. От януари до юли тези сделки са нараснали с 15% спрямо второта половина на 2011 г.

Това е отчетено в пазарния анализ на агенцията "Адрес недвижими имоти“ за първите шест месеца на 2012 г., представен днес.

Според изпълнителния директор на "Адрес" Георги Павлов купувачите, които имат възможност да инвестират в имот, са мотивирани да търсят от една страна защита от инфлация, а от друга намират разумна доходност за своята инвестиция.

Темповете на предлагане на жилища през отчетния период съществено изпреварват търсенето, посочи още Павлов. И допълни, че това оказва влияние на цените, които продължават да се стабилизират в посока на сближаване на очакванията на продавачи и купувачи.

От агенциятга отчитат още, че цените на жилищата средно за страната са паднали с около 4% през първите 6 месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година.

В София цените са паднали с близо 2,5%, във Варна – с почти 3%, а в Бругас и Пловдив – с малко над 3%. Намаляват и случаите, при които продавачите предлагат отстъпка от над 5 хиляди евро от офертната цена.

На годишна база от агенцията са регистрирали 10% ръст в броя на сделките с жилища. Основното търсене е на двустайни жилища с добро местоположение и качествено строителство.

В класацията за причините, поради които хората сменят жилищата си, на първо място е поставено желанието за придобиване на първо собствено жилище. Следват сделките, при които купувачите искат да се преместят в по-добър имот. Третата причина е търсенето на жилище като инвестиция. Висок процент има и на купувачите, които са сменили местожителството си и затова се нуждаят от собствен имот.

Експертите посочват също, че се наблюдава активизиране на покупките от хора над 45 години. Някои от тях купуват имотите като инвестиция или за вече порасналите си деца.

При пазара на наемите за последната година не се наблюдават съществени промени в цените, поясниха от "Адрес". Заради по-голямото предлагане наемателите имат възможност да избират измежду много жилища и са завишили изискванията си.

Както и при покупката на жилища и при наемите се наблюдава засилен интерес от хората над 45 години. Някои от тях не притежават собствени жилища, от години живеят под наем и в момента се преместват в по-добри жилища за същия или за по-нисък наем.

Други от тях обаче са станали жерства на кризата, продали са собственото си жилище заради финансови затруднения и излизат под наем.

От „Адрес“ очакват процесът по стабилизация в цените на жилищата да продължи и не прогнозират съществени изменения на пазара до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:09 | 06.09.22 г.
fallback