IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Младите купувачи на жилища все повече теглят кредити с фиксирана лихва

Продължават да се увеличават ипотечните кредити, изтеглени в българска валута, отчитат от консултантска компания

10:26 | 09.07.12 г. 5
Младите купувачи на жилища все повече теглят кредити с фиксирана лихва

Кредитите с фиксирана лихва стават все по-популярни сред по-младите купувачи на имоти.

От консултантската компания КредитЦентър обясняват, че купувачите на жилища до 30-годишна възраст са в началото на кариерното си развитие и търсят някаква сигурност във фиксираните лихви.

Данните на компанията показват, че продължават да се увеличават ипотечните кредити, изтеглени в българска валута. Задържа и се тенденцията за изравняване на лихвите по евровите и левовите заеми, посочват експертите.

От компанията очакват да се засили активността на кредитния пазар през лятото заради промоционалните оферти на банките.

Изпълнителният директор на компанията Тихомир Тошев посочва, че банките правят отстъпки при съпътстващите кредита такси, както и по-ниски лихви с от 0,25 до 0,75%. Част от офертите предлагат и финансиране на покупка на имот до 90% от цената му, допълва Тошев.

Експертите отчитат, че през юни леко е нараснал средният размер на изтеглените ипотечни кредити до 32 825 евро.

Най-активни на пазара остават купувачите от 26 до 35 години, следвани от купувачите във възрастовата група 36-43 години.

Най-популярни остават кредитите между 10 хил. и 30 хил. евро, а най-предпочитаният срок за погасяването им е 21-25 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
mikewolf
преди 11 години
А стига вече с кредитите. Нещо за пазара за които се теглят тези кредити няма ли да има. Тримесечие, шестмечие мина. Колко и как са продажбите спрямо предходни години? Не, офертите, не кредитите, продажбите колко и как, анализ. Кредитите ясно все още има някой балък, дето се заробва за 21 - 25 години за тридесетина к евро
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
RedBot
преди 11 години
Това че банките са склонни да отпускат при фиксирана лихва означава че очакват спадане като цяло на лихвите. Сиреч вероятно това са новите рибета. А е плахо все още защото има доста неизвестни. Бая пари се напечатаха и това неминуемо ще докара инфлация в един хубав ден. Някъде там където свършват фиксираните лихви :). А бе във всяка една банка има цял екип дето мисли по темата. Как байно с аграрен техникум реши че ще ги надцака не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Аха има смисъл. А за това, че има някаква врътка нямам съмнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
STGEORGE
преди 11 години
Не се безпокой след някоя и друга година когато лихвите паднат под фиксираните лихви в момента тогава всички ще зареват как Банките са ги прецакали с тези Фиксирани лихви! Отделно стои въпросът за КОЛКО години е това фиксиране и какво следва след това, Както и какво се разбира под Лихва (ГПР или нещо друго) т.е. лихвата може и да е фиксирана, а таксите по обслужване и др. подобни ?А левът не е обезпечен с ипотеки - въобще не е ясно с какво е обезпечен!А кредити във левове се търсят защото и заплатите им са в Левове! Иначе към лихвата трябва да добавиш и курсовата разлика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 11 години
Не знам къде е измамата в кредитите с "фиксирана" лихва, но съм убеден, че има такава. От друга страна ако левът е обезпечен с ипотеки по този начин, това не му ли носи стабилност? В статията пише, че се търсят кредити в левове. Това не значи ли, че доверието е по-голямо? Точно валутите се борят за доверие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още