IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата с 4% спад за полугодието

Темповете на предлагане съществено изпреварват търсенето, което сближава очакванията на продавачи и купувачи, сочи анализ на агенция "Адрес недвижими имоти“

13:11 | 12.07.12 г. 7
<p>
	<em>Най-голям е интересът към апартаментите от млади хора, които инвестират в първо собствено жилище</em> &nbsp; Снимка:sxc.hu</p>

Най-голям е интересът към апартаментите от млади хора, които инвестират в първо собствено жилище   Снимка:sxc.hu

През първата половина на тази година се отбелязва ръст в покупката на жилища с инвестицонна цел. От януари до юли тези сделки са нараснали с 15% спрямо второта половина на 2011 г.

Това е отчетено в пазарния анализ на агенцията "Адрес недвижими имоти“ за първите шест месеца на 2012 г., представен днес.

Според изпълнителния директор на "Адрес" Георги Павлов купувачите, които имат възможност да инвестират в имот, са мотивирани да търсят от една страна защита от инфлация, а от друга намират разумна доходност за своята инвестиция.

Темповете на предлагане на жилища през отчетния период съществено изпреварват търсенето, посочи още Павлов. И допълни, че това оказва влияние на цените, които продължават да се стабилизират в посока на сближаване на очакванията на продавачи и купувачи.

От агенциятга отчитат още, че цените на жилищата средно за страната са паднали с около 4% през първите 6 месеца на годината в сравнение със същия период на миналата година.

В София цените са паднали с близо 2,5%, във Варна – с почти 3%, а в Бругас и Пловдив – с малко над 3%. Намаляват и случаите, при които продавачите предлагат отстъпка от над 5 хиляди евро от офертната цена.

На годишна база от агенцията са регистрирали 10% ръст в броя на сделките с жилища. Основното търсене е на двустайни жилища с добро местоположение и качествено строителство.

В класацията за причините, поради които хората сменят жилищата си, на първо място е поставено желанието за придобиване на първо собствено жилище. Следват сделките, при които купувачите искат да се преместят в по-добър имот. Третата причина е търсенето на жилище като инвестиция. Висок процент има и на купувачите, които са сменили местожителството си и затова се нуждаят от собствен имот.

Експертите посочват също, че се наблюдава активизиране на покупките от хора над 45 години. Някои от тях купуват имотите като инвестиция или за вече порасналите си деца.

При пазара на наемите за последната година не се наблюдават съществени промени в цените, поясниха от "Адрес". Заради по-голямото предлагане наемателите имат възможност да избират измежду много жилища и са завишили изискванията си.

Както и при покупката на жилища и при наемите се наблюдава засилен интерес от хората над 45 години. Някои от тях не притежават собствени жилища, от години живеят под наем и в момента се преместват в по-добри жилища за същия или за по-нисък наем.

Други от тях обаче са станали жерства на кризата, продали са собственото си жилище заради финансови затруднения и излизат под наем.

От „Адрес“ очакват процесът по стабилизация в цените на жилищата да продължи и не прогнозират съществени изменения на пазара до края на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 1
ale1
преди 11 години
сал един Господ знае какво си писал ;)----------ако всичко беше толкова просто и обяснимо - Земята да е спряла да се въртивсички знаете , защото преди това са го казали по ТВ-то ;)в БГ само две са вечните неща:-смъртта -спекулантите----------в нормалните държави вечни са и Данъците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 0
pavlikenski ziganin
преди 11 години
Те и в канадско въртят и сучат , щото не им излизат сметките .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
supertrader
преди 11 години
Адрес просто не ги търсят , в момента жилища купуват умните и нямат нужда от наливане на акъл от такива агенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
Поздрав за въпросните имотни 'бизнесмени' и всички други некадърници в сектора:http://nasofr.blog.bg/biznes/2011/03/03/rekviem-za-imotniia-pazar-v-bylgariia.698110Това съм го писал отдавна, и нищо не се е променило в кризата. Посредственост, господа! Поголовна посредственост!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
supertrader
преди 11 години
Глупости , еврото падна с 20 процента за една година.Народа скоро ще се чуди как да се спасява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 0
naso_fr
преди 11 години
И преди кризата и след нея ще продължаваме да четем лобистки статии, но и журналистите се борят за заплата.Сега, статията отново е в сферата на мечтите на въпросната агенция, т.е. сближаването на очакванията на купувачи и продавачи или края на кризата в сектора. Мокрите сънищя на въпросната агенция са подкрепени с общи приказки и недоказани цифри. Сега говорим отново за офертни цени или на реално сключените сделки? Тия проценти са на базата на какви обороти като общи стойности? Какъв процент от тези обороти минават през Адрес, че се наемат да дават точни цифрови изражения на целия пазар?Въпроси които задавам под всяка статия от сферата в последните 3 години. Всички удобно мълчите. Е, псевдобизнесменчета голям бизнес без доверие не се прави. Ще поритквате още 100 години в зоналните дивизии на световния бизнес, докато тия 80% необразовани 'бизнесмени' не отидат да си доучат, пък тогава ще продават имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
skitalo
преди 11 години
Това е само началото... Много скоро ИДВА ГОЛЯМАТА РАЗПРОДАЖБА НА ХАПАРТАМЕНТИТЕ.Има за всички, не се блъскайте хехехе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още