IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потвърдиха нарушения при трансплантации в болница "Лозенец"

Не са спазени всички изисквания, утвърдени с наредба на здравното министерство

16:06 | 13.07.12 г.
Потвърдиха нарушения при трансплантации в болница "Лозенец"

                                                                                         От Мария Папазова

Има нарушения при извършването на трансплантации в болница "Лозенец", показва доклад на Изпълнителна агенция "Медицински одит", предоставен от Министерство на здравеопазването на Dnes.bg след няколко месечни молби без отговор.

Проверката е извършена в периода от 3 април  до 27 април т.г. , но засяга дейностите по трансплантация от 2005 г. до 2011 г., когато е извършена последната операция по присаждане на органи.

Нарушенията, открити от "Медицински одит", до голяма степен потвърждават заключенията на Изпълнителната агенция по трансплантация (RАТ), която направи одит на болницата и представи своите резултати в началото на март.

Тогава ИАТ препоръча временно да се преустанови извършването на сърдечни, чернодробни и белодробни трансплантации. Като причина за препоръката им се посочваше недостатъчният брой специалисти по инвазивна кардиология в болницата.

От болница "Лозенец" обаче оспориха резултатите и беше назначена повторна проверка. На специална пресконференция, свикана след настояването на премиера Бойко Борисов, шефът на лечебното заведение Любомир Спасов категорично отхвърли твърденията, че изискванията за трансплантиране на органи и тъкани не са спазени.

Одитите в лечебното заведение започнаха след сигнал на Центъра за защита на правата в здравеопазването, че от 2008 г. до 2011 г. там са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина.

Проверката на "Медицински одит" показва, че при трансплантация на черен дроб в периода 2008-2010 г. болница "Лозенец” "не е изпълнила някои от изискванията, регламентирани в Наредба № 6, която влиза в сила през 2007 година и утвърждава медицински стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

В състава на лечебното заведение липсва структура по жлъчно-чернодробна и панкреасна хирургия и две оборудвани операционни зали за жлъчно-чернодробна и панкреасна хирургия.

Болницата не е предоставила информация, че през предходната календарна година всеки един от лекарите е участвал в не по-малко от 10 чернодробни резекции или интервенции върху екстрахепатални жлъчни пътища, абдоминални съдове или панкреас, каквито са изискванията.

При трансплантиране на бъбрек в периода декември 2009 - януари 2010 г. болницата отново не е спазила част от изискванията на Наредба № 6. През този период в лечебното заведение липсват 5 лекари с призната специалност по урология и стаж по специалността повече от 5 години, назначени с основен трудов договор в клиниката по урология.

И отново не е предоставена информация, че всеки един от лекарите е участвал в осъществяването на не по-малко от 70 бъбречни операции през предходната календарна година.

В състава на лечебното заведение са назначени по-малко от 5 лекари с призната специалност по нефрология. През този период в "Лозенец" има само1 нефролог, сочи поименен списък на лекарите от лечебното заведение.

При извършените трансплантаци през 2011 г. обаче са спазени изискванията на медицински стандарт за трансплантация на органи тъкани и клетки, утвърден с Наредба № 6.

Данните на "Медицински одит" показва, че от 30 август 2005 г. до 15 юни 2007 г. са починали 4-ма пациенти с трансплантации на органи. Тогава обаче още няма действащ утвърден медицински стандарт за трансплантация на органи, тъкани и клетки.

След влизането в сила на Наредба № 6 от 5 март 2007 г., която утвърждава такъв стандарт, в болница "Лозенец" са починали 12 пациенти след извършена трансплантация.

В доклада се посочва, че "при по-голяма част от починалите пациенти, трансплантирани в болница "Лозенец" са налице медицински показания за извършване на трансплантации", в съответствие с медицинския стандарт.

Министерство на здравеопазването е дало предписания на ръководството на болницата и те трябва да бъдат отстранени в срок, заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова в Министерския съвет на въпрос на Dnes.bg.

Предстои повторна проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит" за това дали са изпълнени отправените препоръки.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още