fallback

Шофьорите ще карат целогодишно с включени светлини

Промяната беше приета от депутатите на второ четене в Закона за движение по пътищата

13:15 | 20.07.12 г. 8

Шофьорите на моторни превозни средства вече ще трябва да карат колите си с включени светлини целогодишно. Това приеха депутатите на второ четене с промени в Закона за движение по пътищата, предаде БТА.

В момента такова задължение има за периода от 1 ноември до 1 март.

Народните представители Димитър Чукарски, Румен Такоров и Ремзи Осман поискаха текстът да отпадне, но предложението не беше прието.

Независимият депутат Чукарски посочи, че този текст е безпрецедентен за нашата географска ширина. Според него в регламентацията, която е валидна към момента, е съвсем нормална, а промяната би довела единствено до допълнителни изисквания и главоболия за гражданите.

Според Иван Иванов, представител на Синята коалиция, резултатът от тези промени ще защитава корпоративни интереси. Той изчисли, че заради целогодишно включените фарове, повишеният разход на гориво на превозните средства ще струва близо 750 млн. лв. годишно.

Председателят на комисията по транспорт Иван Вълков заяви, че тази цифра не е вярна и отбеляза, че разходът ще бъде 28-32 грама средно увеличение на разхода на гориво на 100 км. Той посочи, че предложението цели да се повиши сигурността по пътищата, защото точно в часовете рано сутрин и в късните часове, по здрач, стават основната част от катастрофите.

В тази връзка Асен Агов от сините изчисли, че при средно 30 грама допълнителен разход на гориво, гражданите ще бъдат натоварени с още 156 хиляди лева на 100 км годишно.

Парламентът реши също велосипедистите да използват светлоотразителна жилетка извън населените места през тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:55 | 09.09.22 г.
fallback