IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пределната скорост по магистралите ще бъде 140 км в час

Промяната се отнася само за новите магистрални участъци, уточни министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова

18:10 | 24.04.12 г. 1
Пределната скорост по магистралите ще бъде 140 км в час

Максималната скорост за леките коли на автомагистралите ще бъде 140 км/ч, предвиждат промените в Закона за пътищата, приети на първо четене от парламента, съобщи БТА.

В момента пределът на допустимото е 130 км/ч. Предлаганото увеличение на скоростта предизвика разгорещена дискусия в пленарна зала. По този повод министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова уточни, че промяната се отнася само за новите магистрални участъци. 

Синият депутат Иван Иванов цитира данни, че повишаването на скоростта с 10 процента би предизвикало с 20% повече катастрофи и застрашително увеличаване на смъртните случаи с 30 на сто. Освен това според него при по-висока скорост колите отделят повече вредни газове. Нека останем в рамките на европейската практика - 25 страни от ЕС имат скорости, не по-високи от 130 км, призова той.

Същото мнение изразиха и Захари Георгиев от левицата и Павел Шопов от "Атака".

Веселин Давидов от ГЕРБ заяви, че тенденциите в световен мащаб са към повишаване на скоростта, защото това означава и икономия на време. Колегата му Станислав Иванов посочи, че се предлага увеличаване на скоростта, тъй като в България вече има магистрали, на които е възможна такава скорост. 

С измененията депутатите забраниха изграждане на рекламни съоръжения в обхвата на пътя и обслужващата зона на автомагистрали и скоростни пътища. За останалите пътища рекламни съоръжения може да има, но най-малко на 8 метра разстояние от края на пътната настилка. 

В обхвата и обслужващата зона на автомагистрали и скоростни пътища ще могат да се изграждат търговски крайпътни обслужващи комплекси и пътни връзки към тях. Тези обекти обаче трябва да бъдат най-малко на 3 км преди и след пътните възли. 

В шестмесечен срок от влизането в сила на закона съществуващите рекламни съоръжения трябва да бъдат обезопасени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Muller
преди 12 години
Абе кви 140 по магистралите не трябва да има никакви ограничения като в Германия , първокласните до 200 км/ч за града скорости отсечки 160 км/ч да се приема на първо второ трето четене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още