IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството предлага 140 километра в час максимална скорост по магистралите

Други промени в Закона за пътищата предвиждат да не се изграждат търговски обекти в 3-километровата зона преди и след пътни възли

14:17 | 25.01.12 г. 2
Правителството предлага 140 километра в час максимална скорост по магистралите

Кабинетът предлага промени в Закона за пътищата, с които максимално допустимата скорост за движение на леките автомобили по магистралите да бъде 140 км/ч вместо сегашните 130 км/ч., а по скоростните пътища пределно допустимата скорост да бъде 120 км/ч., съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

За автомагистрали и скоростни пътища се премахва възможността за изграждане на рекламни съоръжения в обхвата на пътя и в обслужващата зона.

За шосетата от първи, втори и трети клас пък се забранява изграждането и експлоатацията на рекламни съоръжения на разстояние по-малко от 8 метра.

В обхвата и обслужващата зона на автомагистралите и скоростните пътища се разрешава изграждането и експлоатацията само на търговски крайпътни обслужващи комплекси и на пътни връзки към тях. Забранява се изграждане на такива обекти на по-малко от 3 км преди и след пътните възли.

Въвежда се забрана за спиране на пътното превозно средство за престой освен на обозначените за това места и съответно извършването на маневри върху платната за движение. Водачът няма да може да завива в обратна посока, да се движи назад, да навлиза в разделителната ивица или да я пресича, включително и на местата, където тя е прекъсната. Последните две правила са валидни, когато движението се осъществява по скоростен път.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Моите наблюдения са, че средно по нашите пътища се кара със 100-110 км/ч. За кого се прави това увеличение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
stoiloff
преди 12 години
Е тогава съвсем ще се избием!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още