IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се приватизацията на "Топлофикация-Шумен"*

Интерес към сделката имат дружествата "Титан Пауър" ООД, "Био Пауър" и израелската компания "Телемения Импакт"

12:35 | 26.07.12 г.
Обсъжда се приватизацията на "Топлофикация-Шумен"*

"Топлофикация - Шумен" може да се спаси от фалит, ако бъде приватизирана. Идеята за раздържавяването на фалиралото дружество ще бъде обсъждан днес на общинска сесия, предаде БНТ.

Дружеството има дълг от 18 млн. лв. към "Булгаргаз", а това принуди компанията да заведе дело за несъстоятелност миналата година. До този момент съдебната процедура е отлагана пет пъти.

Изготвени са и редица финансови експертизи за икономическото състояние на дружеството, но решение на казуса все още няма.

Днес общинският съвет за пореден път трябва да влезе в ролята на арбитър - на сесията ще се наложи да дискутират още веднъж казуса с досегашния инвеститор на топлофикацията -  "Титан Пауър" ООД , чийто договор прекратиха през юни.

Тогава за първи път бе повдигнат въпросът за раздържавяването на компанията, затънала в дългове. Бившите инвеститори на „Топлофикация - Шумен“ АД реагираха остро на намерението на кметската управа да приватизира топлофикационното дружество. В писмо до кмета на града Красимир Костов и председателя на общинския съвет проф. Георги Колев „Титан Пауър“ ООД възрази срещу взетото на юнската сесия решение за разваляне на сделката. Сега фирмата иска удължаване на срока на договора с още 6 месеца.

Интерес към фалиралата шуменска топлофикация има и софийската фирма „Био Пауър", която иска да купи 100% от акциите на дружеството чрез специално създадена компания. В нея участват фирми от структурата на руския гигант „Газпром".

Третото предложение е на израелската компания „Телемения Импакт".

В късния следобед Общинският съвет в Шумен реши единодушно "Топлофикация-Шумен" да бъде обявена за приватизация. Предстои кметът да открие процедура за продажба на дружеството.

Общинарите освободиха единодушно и досегашния Съвет на директорите, а преди началото на дебатите по темата от полицията информираха, че са събрани достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер в дружеството, съобщи bTV.

Преди два ни шуменската полиция започна проверка в ТЕЦ-а по подаден сигнал. Причината е, че в понеделник досегашният шеф на дружеството Димитър Зайков подаде сигнал за извършен опит за неправомерното му отстраняване от ръководния пост.

* Допълнена към 17.00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още