IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" спря газа на бургаската топлофикация

В рамките на месец дружеството трябва да разплати 4,6 млн. лв., при положение, че има несъбрани вземания за 10 млн. лв., включително и от НЕК

19:04 | 05.06.12 г.
<p>
	<em>Несъбраните вземания на Топлофикация Бургас възлизат на 10 млн. лева. Снимка: Топлофикация Бургас</em></p>

Несъбраните вземания на Топлофикация Бургас възлизат на 10 млн. лева. Снимка: Топлофикация Бургас

"Топлофикация Бургас" е преустановила работа от днес, след като "Булгаргаз" спря доставките на синьо гориво за дружеството заради натрупани задължения, съобщиха от компанията.

В резултат на тази санкция "ТЕЦ Бургас" няма да може да произвежда планираната електроенергия за националната електрическа система, а гражданите и гостите на Бургас ще останат без топла вода точно в началото на летния сезон, сигнализират от дружеството.

От "Булгаргаз" са поискали в едномесечн срок топлофикацията да разплати 4,6 млн. лева от дължимото. Компанията изпълнява сключеното през 2007 г. споразумение за разсрочено плащане на задълженията, което изтича през юли т. г. Според това споразумение всички приходи на Топлофикация Бургас от производството на електрическа енергия постъпват директно по сметките на "Булгаргаз".

Междувременно ТЕЦ-ът е натрупал текущи задължения за 8 млн. лева към газонвия доставчик, които също трябва да бъдат погасявани.

Топлофикация Бургас има несъбрани вземания за 10 млн. лева, от които 8,5 млн. лева са на абонатите, а останалите се дължат от Националната електрическа компания (НЕК), която не е платила 2 млн. лева за произведената от ТЕЦ-а електроенергия.

Вчера изпълнителният директор на топлофикационното дружество в Бургас Въльо Дучев е изпратил писмо до НЕК, "Български енергиен холдинг" (БЕХ) и "Булгаргаз" с искане за изплащане на задълженията от тяхна страна, за да се разплатят за полученото гориво. Той настоява и за спешна среща с ръководствата на държавните компании.

В съобщението до медиите ръководството обвинява "Булгаргаз" в икономически рекет, като заплашва да отнесе случая до  парламента, правителството и другите отговорни ведомства. Като крайна мярка може да бъде подаден сигнал и в Брюксел.

Междувременно bTV съобщи, че топлофикационните дружества в София и Враца също са заплашени от спиране на синьото гориво заради натрупани задължения. Вече са ограничени доставките за Топлофикация Враца.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов не беше открит за коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още