IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И премиерът поряза надеждите на Атанасова за по-нисък ДДС при лекарствата

С 50 млн. лв. повече средства се залагат в бюджета на здравната каса за 2013 г., съобщи министър -председателят Бойко Борисов

12:01 | 16.08.12 г. 2
<p>
	<em>Премиерът Бойко Борисов </em>&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp;Снимка: БТА</p>

Премиерът Бойко Борисов        Снимка: БТА

Ден след като здравният министър Десислава Атанасова изрази надежда, че „има шанс ставката за ДДС за лекарствата да бъде намалена, премиерът Бойко Борисов категорично отхвърли тази възможност.

„Адмирирам желанието на здравния министър да се намали ДДС за лекарствата, но сметките в момента не излизат“, съобщи премиерът Бойко Борисов във Варна, предаде БТА.

Изчисленията показали, че подобно намаление на данъка ще струва на бюджета 200 милиона лева, което на този етап кабинетът не може да си позволи. 

Борисов повтори изразеното от зам.- министъра на финансите Владислав Горанов мнение, че подобни данъчни корекции имат краткосрочен ефект, като цените на крайните продукти поевтиняват за няколко месеца, след което отново се връщат в предишните си нива.

За пример той даде понижението на ДДС при туристическите продукти. „Гражданите не само не усетиха намаляването на цените на пакетните услуги, но тези цени постепенно се изравниха, а разликата между 9 и 20 процента отива в джоба на частниците“, коментира още Борисов.

Правителството предвижда в бюджета на здравната каса за следващата година да се заделят с 50 млн. лв. повече, съобщи още премиерът, представяйки компенсаторните мерки, които би могло да се въведат за реформиране на здравеопазването.

Здравният министър Десислава Атанасова уточни, че тези допълнителни пари ще бъдат за медицински изделия, които касата сега не покрива, а те се закупуват от пациентите.

Премиерът и здравният министър откриха днес във варненската болница  "Света Анна" нов компютърен томограф, осигурен със субсидията от 1,2 млн. лв., предоставена от здравното министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
krasisimir.lilov
преди 11 години
Здравният ни министър е високо интелигентна и ерудирана личност, хуманна и мислеща за благосъстоянието на хората, за възможността им да се лекуват и да живеят пълноценно, докато всички останали псевдо министри са егоцентрични и мислят само и единствено за себе си, поради този факт не могат да я разберат и отказват да и сътрудничат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ani.georgieva.1029
преди 11 години
Бойко този път се изложи.Поне той да беше прогледнал.Атанасова е с правото си и иска да помогне на бедните и болните хора, защо никой не иска да я подкрепи в тази благородна кауза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още