IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Дянков: Правим така, че в края на мандата доходите на хората да са по-високи

От догодина ще се повишат всички пенсии, ДДС- ставката остава без промяна, потвърди финансовият министър

10:45 | 01.08.12 г. 3
С. Дянков: Правим така, че в края на мандата доходите на хората да са по-високи

С новия модел на заплащане в държавния сектор и администрациите, който влиза в сила от днес, се оказва, че заплатите на чиновниците ще скочат с около 20 процента. Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в интервю за bTV.

Заплатите в администрацията ще надскочат ръста на инфлацията през последните три години, коментира Дянков. Той прогнозира, че тази година инфлацията ще е около 2 процента, тоест по-ниска от миналата година, което според него означава, че след планираното повишение на пенсии и минималната заплата реалните доходи на хората ще се увеличат.

„Правим така, че хората в края на мандата да са по-добре не само от магистрали и музеи, а и доходите им да са по-високи от това, с което са свикнали в средата на 2009 година. Оттук нататък на нас ни трябва ръст на икономиката. В тази международна среда е трудно да се направи повече“, коментира вицепремиерът. 

По повод на изказването, че правителството ще увеличи пенсиите от догодина, Симеон Дянков отговори, че от 2013 г. няма да се вдига само минималната пенсия, както беше направено през май тази година. Ще бъдат направени разчети дали увеличението да е пропорционално за всички пенсии с 8%, или за по-високите пенсии да бъде само с ръста на инфлацията, а на ниските - с малко повече.

Финансовият министър посочи, че най-вероятно ще се работи върху вторият вариант.

На въпрос дали ще има пари за 13-та пенсия или коледни добавки Дянковкоментира, че не е привърженик на коледните добавки, тъй като те са еднократна помощ и не променят принципа на заплащането. „Дори да има допълнителни пари за пенсии в този бюджет, вместо да се дават като коледни надбавки наведнъж, просто ще влязат като постоянен процент. По този начин от година на година пенсионерите ще печелят постоянно, а не да кажат ето това беше веднъж и сега искаме повече“, посочи финансовият министър.

Вицепремиерът призна, че едва ли пенсионерите ще останат доволни от това увеличение, което ще получат, и винаги ще има коментари „искаме още, още и още“. „На тях им се иска да имат средните за Европа пенсии. Това няма как да стане в един мандат, но може да стане в два, заяви Дянков.

Вчера финансовият министър съобщи, че от следващата година ще бъде повишена и минималната работна заплата с 20 лева до 310 лева.

На въпрос дали ще се намали ДДС-ставката, както се обсъждаше в началото на годината, вицепремиерът коментира, че е имал такава идея, но се е отказал от нея, тъй като и мнозинството, и опозицията в парламента не искат това да стане.

„Не смятат, че това е добра идея. Препоръката и от мнозинството от ГЕРБ е да се фокусираме върху доходите. За следващата година няма да има промяна в ДДС, нито ще се увеличава, нито ще се намалява, нито ще има диференциация, както от време на време се говори“, посочи Симеон Дянков.

По отношение на бюджетите на министерствата за следващата година финансовият министър каза, че размерът им ще е същият като през тази и следващата година. „Всяко министерство иска повече, но няма да стане. В реално отношение това означава, че дори ще се намали бюджетът им заради инфлацията“, обобщи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
Milona
преди 11 години
Значи ще вдигнете пенсиите предизборно и то със смешни проценти - не ви ли е срам да си оставите народа да гладува и да не може и лекарства да си купи а за разходи от къде пари ??? Не си правете илузии господа управляващи че народа ще гласува за вас да продължавате да ни тероризирате с тези ниски доходи,не ви ли домиля за гладните пенсионери - не мислете че като плащате тока,водата и храната на *** ще имате мнозинство - народа е отвратвн от вас и не ви понасяме вече - махнете се от власт за да не започнем да ви палим както преди - осъзнаите се и вземетв мерки да вдигнете доходите на народа си а не само да си играете помежду си да си разпределяте парите - гадове мръсни !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
STRAHO
преди 11 години
Това правителство е най доброто за целия преход. Факт. И това правителство обаче, както и всички други преди него, не донесоха на Българите ПАЗАРНАТА ИКОНОМИКА. Факт. Слаби се оказаха срещу монополите, картелите и организираната престъпност. Факт. Наложително е вдигането на доходите и от това печелим всички българи. И средния и дребен бизнес и работещите за тях. Не печелим нищо обаче ако тия средства се насочат отново в ръцете на шепа богати българи. Нека честния бизнес се замисли колко от тия пари ще отидат за потребление на техни стоки след като големите играчи приберат това което са си планирали. Изявлението за вдигането на доходите звучи като сигнал за монополи и картели, да почнат да смятат с колко да си вдигнат цените за да се възползват максимално. Да синхронизират помежду си позициите и изгладят противоречията /ако има такива/ Времето им е необходимо и за да подготвят обществеността да "клекне". После започва театъра по телевизии и вестници и така..... ! Повтаря се пиесата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Pyramid
преди 11 години
Господин вицепремиерът нещо или греши, или е в заблуда: Благосъстоянието и неговият ръст не е точно в приходите, а в реалната покупателна способност на населението. Ако наистина ми растат приходите но, разходите растат изпреварващо, аз обеднявам. Това се отнася за всички. Досега, правителството постигна сериозен изпреварващ ръст на разходите и не виждам стратегически замисъл и яснота под шапките им, как ТАЗИ тенденция да бъде обърната. Реално, под тяхно управление българинът обедня и продължава да обеднява. Затова, храня особени резерви към бодряшките им обещания. Изобщо, тези хора живеят в измислен свят, и също са обладани от болестта на преразпределянето, като не виждам да имат представа от генериране на свободен паричен поток в обществото и за благото на обществото. Поначало, съм справедлив реалист, но, досега, много малко смислени действия видях от страна на ГЕРБ. Който иска, да се сърди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още