IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ поиска 10-процентно повишаване на заплатите и пенсиите от 2013 г.

Синдикалистите виждат ресурс за това увеличение от въвеждането на данък върху финансовите транзакции

15:30 | 20.04.12 г. 1
КНСБ поиска 10-процентно повишаване на заплатите и пенсиите от 2013 г.

Още от началото на 2013 г. пенсиите, заплатите в бюджетната сфера и социалните помощи трябва да бъдат увеличени с поне 10 процента, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, цитиран от БТА.

През последните три години доходите са замразени, докато инфлацията с натрупване е достигнала до 9 процента, така че това увеличение би покрило поне инфлационния ръст, посочи Димитров.

Президентът на КНСБ обяви, че синдикатът настоява да се въведе механизъм за определяне на минималната работна заплата. Според синдикалистите биха могли да се използват две граници, като минималната да се определя от линията на бедност, а горната граница да съставлява 50% от средната работна заплата за страната. 

„Размерът на минималната работна заплата от следващата година би трябвало да се определи по средата на тези две граници, което се изчислява на 330 лв.“, заяви синдикалният лидер.

За 2011 г. средната работна заплата е била 707 лв., така че горната граница според изчисленията на КНСБ трябва да бъде 354 лв.

Това предложение може да се обсъди с кабинета при консултациите по бюджета за следващата година, заяви Димитров.

Възможните източници за подобно увеличение според експерти от КНСБ могат да се получат от въвеждане на данък върху финансовите транзакции, който по изчисления на финансовото министерство би възлязъл на 200 млн. лв. Други приходи могат да дойдат от въведените от данъчните мерки за разкриване на оборотите и увеличаването на приходите на НАП, обясниха от КНСБ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Raboti
преди 12 години
КНСБ: Бля, бля, бля, бляяя!Пълно е у нас с мераклии да се раздава, разпределя, преразпределя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още