IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КТ “Подкрепа” настоява за 330 лв. минимална заплата от септември

Пенсиите да нараснат с 15% от есента и с още 10% от първи януари, искат от синдиката

10:31 | 30.07.12 г. 4
КТ “Подкрепа” настоява за 330 лв. минимална заплата от септември

От есента минималната работна заплата да стане 330 лева, а пенсиите да нараснат с 15% и с още 10% от първи януари. Това ще поиска на днешно си заседание Изпълнителният съвет на КТ "Подкрепа", обяви в интервю за националната телевизия финансовият експерт в синдиката Мика Зайкова.

Основният мотив за исканото повишение е увеличението на цените на тока, парното, водата, горивата и природният газ от юли. Синдикатът очаква до края на месеца да се увеличат цените на стоките от първа необходимост, главно на храните, а оттам и на всичко останало. 

КТ „Подкрепа“ ще застане зад предложението на КНСБ да се отпуснат допълнителни помощи за най-бедните заради ценовия скок на водата, горивата и природния газ.

Синдикатът обаче настоява увеличението на минималната работна заплата да стане факт още от септември. Според Мика Зайкова не може да се чака до Нова година, защото инфлацията ще се повиши още следващия месец. Прогнозите на синдикатите са тя да е между 6 и 7%.

"Нашето предложение, поне в суров вид е, минималната работна заплата да се увеличи още от септември и то чувствително. Минималната работна заплата да стане 330 лв.  още през септември 2012 г.

По въпроса за пенсиите от синдиката настояват за незабавното им повишение.

„Пенсиите трябва непременно да се индексират, ако не искаме наистина да ни обвинят в геноцид, поне с 15%, а от 1 януари 2013 г. - с още 10%”, обясни Зайкова.

Изпълнителният съвет на КТ "Подкрепа” ще се събере на заседание днес, на което ще обсъди възможността да се поиска спешна среща на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) заради поскъпването на живота в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:02 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Milona
преди 11 години
Краино време е да се вдигнат пенсиите защото умираме гладни и без лекарства - дано правителството наи-после да вземе разумно решение ако не иска да гласуваме за друга партиа - не забравяите че идват избори и няма време да чакаме повече , ако не стачка на целия народ и вън ГЕРБ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
space-man
преди 11 години
Лошото е, че държавата е чиновническа, а чиновник осигуровки не плаща. пак всичко ще се стовари на малкото работещи. колко още могат да издържат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
rover
преди 11 години
Е, щом Мика Зайкова настоява, заплатите и пенсиите трябва да бъдат увеличени. Тя ги разбира тези работи. А и щом тя ще дава парите, а няма да ги искат от нас - всичко ще е окей.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Aleksiev
преди 11 години
За работещите бедни нито дума. Не Ви прави чест от Подкрепа да мислите за всички останали, с изключение на тези, от които идват приходите в държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още