IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Лозанова: Не се очакват драстични промени на трудовия пазар

Увеличението на безработицата през юли на годишна база е очаквано, каза директорът на Агенция по заетостта

12:15 | 30.08.12 г.
К. Лозанова: Не се очакват драстични промени на трудовия пазар

Ръстът на безработицата през юли 2012 г. на годишна база е очакван, заяви изпълнителният директор на Агенция по заетостта Камелия Лозанова в интервю за ТВ7, помолена да коментира тенденцията за нарастващия брой безработни въпреки сезонната заетост.

Лозанова опроверга твърдението, че безработицата през лятото се увеличава, като цитира статистиката на агенцията, че през двата предходни месеца се отчита 10,8 процента равнище на безработица, а в началото на годината то е било 11,4 процента, заяви Лозанова.

Тя посочи, че през миналата година сме имали същата сезонна заетост, каквато е и тази година – заявени са малко над 13 хиляди работни места. 

„Не можем да кажем, че е слаба лятната заетост. Просто равнището на безработица е устойчиво за двата летни месеца - юни и юли. Важна предпоставка за това е, че още в края на миналата година ние предприехме мерки за по-активна регистрация в бюрата по труда“, коментира шефът на агенцията.

Лозанова обаче посочи, че за една година действително има ръст на безработицата и цитира последните данни на агенцията, според които през юли тази година равнището й е 10,8 на сто, а за същия месец на 2011 г. - 10 на сто.

На въпрос има ли свободни работни места, към които липсва интерес Лозанова отговори, че подобна тенденция има при шивашкия сектор, поради ниското възнаграждение в този отрасъл.

Като друга причина за незаемане на вакантни позиции Лозанова посочи неатрактивното им местоположение. Тя даде пример с над 180 работни места за лекари и медицински сестри, които са заявени, но се намират в малки населени места, където няма хора с такива професии и специалности.

Помолена да направи прогноза за развитието на пазара на труда Лозанова отговори, че не се очакват драстични промени на трудовия пазар. „Няма никакъв срив, бум, очаквания за някакви драстични ръстове“. Тя посочи и че агенцията няма данни за предстоящи големи масови уволнения в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още