IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според Евростат безработицата в България се е увеличила до 12,4%

Безработицата в Европейския съюз през юни е останала без промяна спрямо май на ниво от 10,4%

13:22 | 31.07.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Според Евростат безработицата в България се е увеличила до 12,4%

Безработицата в България през юни се е увеличила до 12,4%, показват сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат. Евростатистиката е оставила без промяна данните за безработицата у нас през май на 12,2%.

За сравнение, наскоро от Агенцията по заетостта, които изчисляват нивото на безработицата на базата на регистрираните в бюрата по труда лица, съобщиха, че безработицата в България през юни леко е намаляла заради сезонната заетост и е била 10,8%.

Предварителните данни за безработицата у нас към края на юни, събирани от Националния статистически институт, трябва да излязат на 3 август.

Евростат отчита, че безработицата на европейско ниво се задържа без промяна. През юни средното й за Европейския съюз (ЕС) ниво е 10,4%, колкото е било и през май. Безработицата в държавите от еврозоната е била средно 11,2% през юни, като също не се е изменила спрямо май.

За сравнение обаче през юни 2011 г. Евростат отчете 10% безработица в еврозоната и 9,5% - в целия Европейски съюз.

Данните показват, че във всички държави-членки на Еврообщността без работа са общо 25,112 млн. души, от които 17,8 млн. са граждани на страни от европейския валутен блок.

В сравнение с месец май безработните в ЕС са се увеличили със 127 хил. души, а в еврозоната – със 123 хил. души. На годишна база обаче и в ЕС, и в еврозоната безработните са нараснали с по над 2 млн. души.

Австрия остава европейската държава с най-ниска безработица – 4,5%, следвана от Холандия (5,1%), Германия (5,4%) и Люксембург (5,4%), докато в Испания е отчетено най-високо равнище на безработицата (24,8%).

На второ място по най-висока безработица в ЕС се нарежда Гърция, но данните, с които Евростат разполага, са за април (22,5%).

През юни на годишна база е регистриран спад на безработицата в 7 от държавите от ЕС и ръст в други 19. Без промяна е останало нивото на безработицата в Швеция.

Най-голямо намаление на безработицата продължава да се отчита в Естония, Латвия и Литва, а най-голямо увеличение – в Гърция, Испания и Кипър.

Тревожни остават данните за младежката безработица през юни, макар в средните й нива и за еврозоната, и за Евросъюза да е регистрирано минимално понижение от 0,1% до съответно 22,4% и 22,6%.

Към края на юни общо близо 5,5 млн. младежи до 25 години – граждани на държави от ЕС, са били без работа, като от тях близо 3,36 млн. са били от страните от еврозоната. В сравнение с май безработните младежи в Европа са се увеличили с 227 хил. души.

Гърция и Испания остават европейските държави с най-сериозно равнище на младежката безработица – над 52%. Най-малко са безработните младежи в Германия, Австрия и Холандия.

В България нивото на младежката безработица продължава да се покачва, като през юни достига 29,6%, показват данните на Евростат. Безработицата сред мъжете у нас е нараснала до 13,9%, докато при жените се задържа на 10,7% вече трети пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още