fallback

Предлага се 10-годишна давност за дълговете към кредитори

След този срок несъбраните задължения да бъдат опрощавани, предлага депутатът от ГЕРБ Емил Радев

10:18 | 18.09.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор

Да се въведе десетгодишна абсолютна давност на задълженията на физически лица за парно, ток, мобилни телефони, банкови кредити и лизинги, предлага депутатът от ГЕРБ Емил Радев, стана ясно от интервю за bTV.

Народният представител предлага банките и всички други кредитори да могат да си събират принудително парите от гражданите със съдебен изпълнител само в период от десет години, а не докато длъжникът е жив. След този срок несъбраният дълг да бъде опрощаван, предлага Радев.

По думите му това означава, че ако дългът е станал изискуем през 2008 г., то през 2018 г., независимо, че частният съдебен изпълнител продължава делото, то ще се прекрати. 

„Десет години е дълъг срок. И ако кредиторът не е успял да си събере задълженията, няма смисъл да продължава,” каза Радев.

Народният представител обясни, че ако поправките в закона влязат в сила през 2013 г., делата за неплатените сметки и кредити до 2003 г., ще бъдат прекратени. „Ако за 10 години например „Топлофикация” не е успяла да си събере задълженията за парно от 2001 и 2002 година, вероятността да го направи тепърва е много малка,” отбеляза Емил Радев и допълни, че в същото време текат и разноски по делата.

Народният представител от ГЕРБ изрази надежда, че до Нова година предлаганите от него поправки ще бъдат приети.

Радев посочи, че към момента само към частните съдебни изпълнители има заведени над 400 хил. дела за такива задължения, толкова са и към държавното изпълнение.

Банките и частните съдебни изпълнители засега се въздържат да коментират предложението, защото дебатът бил само политически и популистки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
fallback