IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все повече българи трупат дребни задължения до 100 лева

Непрестанно растящите цени на горивата и очакваното поскъпване на газа, тока и топлата вода, ще усложнят допълнително събираемостта на задълженията

10:06 | 20.03.12 г. 1
Все повече българи трупат дребни задължения до 100 лева

Дългата зима, тежките грипни епидемии и високите цени на горивата трайно са нарушили семейните бюджети през февруари. От Асоциацията на колекторските агенции в България наблюдават, че все повече потребители отлагат дребните плащания, при които последствията са по-отдалечени във времето.

Събираемостта на натрупаните от населението задължения става все по-трудна, допълват от организацията.

„Всеки трети длъжник, с който сме разговаряли през февруари, посочва растящите си ежедневни разходи като основна причина за забавянето на по-големите плащания. Това на практика означава, че българските семейства не успяват да планират бюджетите си и последствията от това ще бъдат дългосрочни”, казва Райна Миткова-Тодорова, председател на организацията.

Данните на организацията показват, че делът на големите задължения постепенно намалява през февруари. Задълженията в размер над 10 хил. лева през февруари са били под 1% от регистрираните от асоциацията случаи.

Неизплатени задължения от 1 000 до 10 хил. лева са натрупали 9,45% от потребителите, а между 500 и 1 000 лева – 8,31% от длъжниците.

Неплатените сметки на стойност между 200 и 500 лева са 20,48%, от 100 до 200 лева - 19,33%. Над 41 на сто от длъжниците са натрупали задължения под 100 лева.

Статистиката показва, че потребителите масово пренебрегват най-малките си дългове, отлагат ги непрекъснато, тъй като последствията от тяхното неплащане им се струват нищожни.

Специалистите по събиране на вземания отчитат, че през последните няколко месеца хората демонстрират умора от ограниченията, които са си налагали заради кризата, и не желаят да се лишават от ежедневни придобивки за сметка на трайна финансова сигурност.

„Това е познатото и на психолозите и на широката общественост „дъно” – потребителите не вярват, че нещо може да се подобри, а изпитват безразличие към степента на влошаване на своето финансово положение“, обяснява Димитрина Гринко от асоциацията.

Тя допълва, че по редица малки като обем и малко на брой задължения, които не се покриват с месеци, се трупат лихви и се стига до съдебни предявявания.

Много често именно заради такива задължения дори хора, които на пръв поглед имат стабилни доходи, стигат до пълен срив, посочва още Гринко.

От асоциацията предупреждават, че заради непрестанно растящите цени на горивата, както и очакваното поскъпване на тока, природния газ и топлата вода, планирането на бюджетите на домакинствата става все по-сложно, а спадът на събираемостта на задълженията може да се превърне в трайна и опасна тенденция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
С бодри крачки вървим към каменната ера :)Не е далеч времето когато като палим свещта ще се сещаме че едно време имахме ток :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още