IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се 10-годишна давност за дълговете към кредитори

След този срок несъбраните задължения да бъдат опрощавани, предлага депутатът от ГЕРБ Емил Радев

10:18 | 18.09.12 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Предлага се 10-годишна давност за дълговете към кредитори

Да се въведе десетгодишна абсолютна давност на задълженията на физически лица за парно, ток, мобилни телефони, банкови кредити и лизинги, предлага депутатът от ГЕРБ Емил Радев, стана ясно от интервю за bTV.

Народният представител предлага банките и всички други кредитори да могат да си събират принудително парите от гражданите със съдебен изпълнител само в период от десет години, а не докато длъжникът е жив. След този срок несъбраният дълг да бъде опрощаван, предлага Радев.

По думите му това означава, че ако дългът е станал изискуем през 2008 г., то през 2018 г., независимо, че частният съдебен изпълнител продължава делото, то ще се прекрати. 

„Десет години е дълъг срок. И ако кредиторът не е успял да си събере задълженията, няма смисъл да продължава,” каза Радев.

Народният представител обясни, че ако поправките в закона влязат в сила през 2013 г., делата за неплатените сметки и кредити до 2003 г., ще бъдат прекратени. „Ако за 10 години например „Топлофикация” не е успяла да си събере задълженията за парно от 2001 и 2002 година, вероятността да го направи тепърва е много малка,” отбеляза Емил Радев и допълни, че в същото време текат и разноски по делата.

Народният представител от ГЕРБ изрази надежда, че до Нова година предлаганите от него поправки ще бъдат приети.

Радев посочи, че към момента само към частните съдебни изпълнители има заведени над 400 хил. дела за такива задължения, толкова са и към държавното изпълнение.

Банките и частните съдебни изпълнители засега се въздържат да коментират предложението, защото дебатът бил само политически и популистки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
mrvip
преди 11 години
Нещо недоразбрано има в цялата работа. Давност и сега има - 2, 3 или 5 години (зависи от типа на вземането), през които кредиторът може да си търси вземането чрез съда. След образване на изпълнително дело започва да тече нова давност от още 5 години , през които съдия изпълнителя да ги събира. Т.е. 10 години максимум. Особеност на давността, с която много малко хора са наясно е, че вземането не се заличава, просто отпада възможността да се търси чрез съд и съдия изпълнител. Така че примерно ако дължите нещо на Мтел, в базата им данни и след 10 години пак ще пише, че им го дължите и могат да ви откажат нов договор, ако не си платите, както и могат да ви тормозят по телефона.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
aeon
преди 11 години
Не вярвам банковото лоби в България да позволи да бъде прекратено дълговото робство!В момента най-печеливши за банките са нередовните кредити (те винаги са били най-печeливши).Но дори да бъде приет подобен закон, пак не би бил завършен ако не гарантира възможност за обявяване на фалит на физически лица - длъжници по ипотечни кредити. При приемане на обезпечението "Ипотека" банките приемат, че то е достатъчно за обезпечаване на вземането и не би следвало да търсят други източници за покриване на евентуална разлика между продажната цена и размера на дълга. Това от една страна им дава възможност да се приемат съдия-изпълнители да продават на безценица имотите, често със съответната комисионна за банкови служители на ниско управленско ниво. Частния фалит ще принуди банковите централи да изискват максимална цена или да придобиват имотите, с цел да ги продадат при по-благоприятни условия.От друга ще защити кредитополучателитеА пък приоритетно събиране на пропуснати ползи е др тема...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
bertram
преди 11 години
10 години е мното. Максимум 5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Jekata
преди 11 години
Какво й е чудесното, като е замазване и хвърляне на прах в очите. Из белия свят продава банката ипотекирания имот и всичко приключва, у нас ще искат още 10 г. да висиш. У нас банката няма отговорност за отпуснатия кредит и не поема никакъв риск. Да си правят сметка на кой отпускат и колко и тогава ще е пито платено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
GunMan
преди 11 години
Това противоречи на един много стар еврейски принцип - а именно, че дълг не умира... Дано мине, макар че и 10 години са си много.Ако някой го закъса - да емигрира в друга европейска страна, в която има закон за фалитите и да си фалира. Редно е кредиторите да са защитени, но също така е редно да поемат солидарна отговорност за случващото се. Но едва ли ще мине това. Както не мина и предложението за отпадане на таксите за предсрочно погасяване - законопроектът беше изтеглен от вносителя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
greenman
преди 11 години
Банковото лоби няма да позволи това да се случи. Пак ще започнат да приказват, че ще се вдигнат лихвите, ще си изтеглят бизнеса и тн. Иначе съм за да им го *** най накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
antonio1234
преди 11 години
Само в БГ още се правят на луди и правят хората доживотни роби...дано не остане само предложение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Stefan_K._Koitchev
преди 11 години
Чудесна идея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още