fallback

Очаква се пореден скок в цените на месото и колбасите

Месопреработватели вече са повишили с до 20% цената на продукцията си

12:44 | 26.09.12 г. 15

Сериозният пик от 30% в европейските цени на суровото месо през август, който настъпи след обявяването на новите котировки на зърното, вече дава своето отражение и върху вътрешния пазар. Първите производители вече коригираха ценовите си листи, но масово поскъпването на вътрешния пазар ще се усети през октомври.

Това съобщи пред bTV председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев по повод поредното поскъпване в храните, което започна от лятото на тази година.

Българският бранш е силно зависим от европейския пазар, който през тази година на два пъти отчита поскъпване на суровината. През февруари борсовите цени в Европа се покачиха средно със 17%, като тогава пазарът реагира на голямото търсене на суровина от Китай и Индия и последвалия износ на традиционните европейски производители на свинско и телешко месо.

Лятното поскъпване неизбежно се яви след пика в цените на фуражите, когато заради слабата зърнена реколта котировките на пшеницата скочиха рязко, достигайки нивата от 2008 г.

„В рамките на август и септември в ЕС последваха няколко скока в цената на трупното месо, в резултат на което започнахме да купуваме суровината с 30% по-скъпо“, съобщи за Investor.bg изпълнителният директор на месопреработвателката компания „Браво“ Огнян Лулчев.

Компанията вече е повишила производствените си цени с около 20%, като очакванията са до края на годината да няма други корекции.

Колегата му от петричката фирма „Мес-ко“ Константин Чорбаджийски също се е принудил да увеличи цените на продукцията, като при сухите мезета поскъпването е с около 8-9%.

Представителите на месния бранш не се наемат да обобщават с колко биха се вдигнали цените на месните продукти, тъй като отделните компании ползват различни доставчици, а някои се снабдяват и с българска суровина.

Най-големите опасения на мениджърите са, че поредният скок в цените трудно ще се понесе от потребителите, което отново ще доведе до свиване на оборотите.

„Не мога да прогнозирам с колко ще намалеят продажбите, но със сигурност хората ще минат към евтините месни продукти, което ще бъде пореден удар не само за нас като производители, но и за потребителите“, коментира собственикът на „Браво“.

Според Кирил Вътев фалитите в сектора ще бъдат неизбежни, тъй като подобно на повечето производители от хранителната индустрия и месопреработвателите за последните две години са оптимизирали бизнеса си максимално, за да устоят на кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:01 | 07.09.22 г.
fallback