IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Според агроминистъра храните от социалната кошница не поскъпват вече втори месец

Мерките за спиране повишаването на цените не са популизъм, обясни земеделският министър Мирослав Найденов

10:38 | 05.09.12 г. 1
<p>
	<em>Земеделският министър Мирослав Найденов често прави проверки из магазини и фирми</em> &nbsp; Снимка: БТА</p>

Земеделският министър Мирослав Найденов често прави проверки из магазини и фирми   Снимка: БТА

Само ден след като Държавната комисия по стоковите борси и тържищата обяви дълъг списък с храни от потребителската кошница на населението, при които се отчита нетипично рязко поскъпване през летните месеци, земеделският министър Мирослав Найденов светкавично се появи на телевизионния екран, за да информира населението колко едностранно била представена статистиката и че освен увеличение на цените имало дълъг списък на стоки с понижени цени.

Статистиката отчита поевтиняване при колбасите, ориза и птичето месо, затова не можем да обобщаваме, че всички стоки са поскъпнали, защото трябва да се гледат и продуктите от крайната част на таблицата, посочи в интервю за bTV агроминистърът.

Според Найденов след инициираните от него промоционални акции за замразяване на основни храни в големите търговски вериги се наблюдавало дори поевтиняване, въпреки че той не обясни дали става въпрос само за „млечните“ продукти на растителна основа, чиито цени традиционно са много по-евтини от истинските млечни сирена и кашкавали.

По повод критиките срещу министерските инициативи, определени от обществеността като чист популизъм, Найденов категорично отрече това да е популизъм, защото действал в интереса на най-бедните слоеве от населението.

„Аз ще продължа да обикалям из селските региони, където стандартът на живот е нисък, защото тези преди мен не са го правили“, посочи Найденов. И добави, че след срещите си с хората, чиито средни доходи са около 200 лв. на месец, той добивал реална представа какви политики да насочва в тези региони.

В тази връзка министърът обясни, че от понеделник Българският червен кръст ще раздаде еднократно на най-бедните слоеве от населението продукти от първа необходимост, които се финансират по линия на Европейския съюз чрез земеделските програми. За целта са заделени 42 млн. лв., които ще се разпределят сред най-бедните.

Найденов се защити и от критиките по повод предстоящите търгове за продажба на земеделски земи от държавния фонд, в които като разплащателно средство ще се използват поименните компенсаторни земеделски бонове.

Журналистически разследвания установиха, че първоначалното решение за обявяването на търговете е било разпространено само сред определени бизнес кръгове, които още през миналата година са успели да купят бонове на ниски цени, така че при сегашните търгове за държавна земя да успеят да се снабдят на безценица с нови имоти.

Според Найденов решението за предстоящите търгове било взето преди повече от три месеца, като информацията била сведена до местните областни служби, така че повече от хиляда души знаели за новата възможност за изполването на земеделските бонове.

Като припомни, че още в програмата на ГЕРБ било записано боновете да се използват за покупка на държавната земя, към която до този момент няма интерес, Найденов още веднъж се оправда, отричайки връзката на администрацията с определени бизнес кръгове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
да бе - не са популизъм друг път
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още